Aylık 3 Bin 500 TL maaşa çoban bulunamıyor

Aylık 3 Bin 500 TL maaşa çoban bulunamıyor

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesindeki vatandaşlar, aylık 3 bin 500 lira maaşla çalışacak çoban bulamadıklarını belirtti.

 

Son 20 yılın en sert kışının yaşandığı Bitlis'te, çobanların işsiz kalması nedeniyle büyük şehirlere çalışmaya gitmeleri besicileri zor durumda bıraktı. Güroymak ilçesinde aylık 3 bin 500 lira maaşla çalışacak çoban arayan köylüler, güvenilir kimse bulamadıklarını söyledi.
 
6 ay görev yapacak olan çobanın toplamda 21 bin TL maaş alacağını belirten köylüler, “Neredeyse yılın 7-8 ayını kar altında geçiren Bitlis'te, kışın uzun sürmesi nedeniyle çobanlar işsiz kaldıkları için mecburi olarak büyük şehirlere çalışmaya gitti. Köyde kalan ve önceki yıllarda çobanlık yapanların bir kısmı ise İş-Kur'un açmış olduğu kurslara ve bu yıl il genelinde alınan 600 köy korucusu kadrosuna yerleşti. Hal böyle olunca Bitlis'te çobanlık yapacak kimse kalmadı. Bu yüzden de geçen yıl 6 aylık çobanlık için 15 bin TL'yi gözden çıkaranlar, bu yıl ise 21 bin TL'ye çoban bulamıyor. Çobana ödenen para, neredeyse koyun sürüsünün tümünün fiyatıyla eşittir” dedi.
 
İl dışından gelen çobanların olduğunu ancak güvenemedikleri için tutamadıklarını belirten Nuri Sezgin, 'Bu yıl kış uzun sürdüğü için çobanlarımız işsiz kaldı. Bu nedenle evlerinin geçimlerini sağlayabilmek için kimileri büyük şehirlere çalışmaya gitti, kimiyse belediyeye geçici işçi oldu. Hal böyle olunca da normalde 15 bin olan 6 aylık ücreti 21 bine çıkardık ama halen köyde çoban bulamadık. Bu yüzden çoban bulana kadar kendimiz çobanlık yapacağız' diye konuştu.
 
Murat Özbey ise, çoban bulamamaları durumunda büyük şehirlere giden çobanların geri dönene kadar koyun sahipleri olarak sırasıyla çobanlık yapacaklarını belirterek, 'Bizim için zor olacak ama mecburen çoban bulana kadar bu şekilde devam edeceğiz. Koyunlarımızı tanımadığımız kimselere emanet edemeyiz' dedi.
 
“İTHAL HAYVAN YERİNE İTHAL ÇOBAN İSTİYORUZ” 
 
Her geçen gün yem fiyatları ve çoban ücretlerinin artmasına rağmen hayvan fiyatlarında düşüş olduğunu savunan köylüler, hükümetten yurt dışından ithal hayvan yerine ithal çoban getirtmeleri önerisinde bulundu. Türkiye'de yeterince hayvan olduğunu ancak bu hayvanlara çobanlık yapacak kimseyi bulamadıklarına vurgu yapan Cahit Çetin, “Hükümetimiz bize yurt dışından ithal hayvan yerine ithal çoban getirsin çünkü bizim hayvana değil hayvanlara bakacak çobana ihtiyacımız var. Bu yıl 21 bin TL, yani aylık neredeyse 3 bin 500 TL veriyoruz ama çoban yok. Kimse artık çobanlık yapmaya yanaşmıyor. Hal böyle olunca biz besiciler de mecburen kendimiz çobanlık yapıyoruz” diye konuştu.
 
Köydeki çobanların ya büyük şehirlere çalışmaya gittiğini ya da İş-Kur'un açmış olduğu işlere yerleştiğini kaydeden köylüler, “İş-Kur çobanlarımızı aldı, bari kurs açarak çoban yetiştirsin. İş-Kur bu talebimizi değerlendirsin ve bize çoban bulsun çünkü biz şimdiye kadar çoban bulamadık. Bu yüzden de sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.