Avrupalıların yarısından fazlası türbana karşı

Avrupalıların yarısından fazlası türbana karşı

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 14 ülkede yapılan bir araştırma, Avrupalıların yarısından fazlasının okullarda türban takılmasına karşı olduğunu ancak haçların varlığını desteklediğini gösterdi.

Araştırmada görüşlerine başvurulan 12 Avrupa Birliği üyesi ülke ile Türkiye ve İsviçre'den toplam 1,500 kişinin yüzde 52.6'sı okullarda türbanın kullanılmasına “karşı” ya da “tamamen karşı” olduğunu söyledi. Araştırmaya katılan AB ülkeleri de Belçika, İngiltere, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsveç oldu.



İspanya'nın en büyük ikinci bankası BBVA'nın araştırma departmanı tarafından yapılan araştırmaya göre, türbana karşı olan ülkelerin başını yüzde 84.3'le Bulgaristan çekiyor. Bulgaristan'ın ardından yüzde 68.7'yle Fransa geliyor. Öte yandan Polonya yüzde 25.6'yla, Danimarka da yüzde 28.1'le okullarda türbana en sıcak bakan ülkeler.



Öte yandan ankette görüşlerine yer verilenlerin yüzde 54.4'ü sınıflarda haç bulunmasına destek veriyor. Roma Katolik geleneğinden gelen İspanya ve İtalya, haça sırasıyla yüzde 69.9 ve 49.3 destek veriyor. Bu destek Danimarka'da yüzde 78.8'e, İngiltere'de ise yüzde 77'ye kadar çıkıyor.



Araştırmanın Türkiye'yle ilgili bulguları da oldukça çarpıcı.



Buna göre anketin Türkiye'deki katılımcılarının yüzde 43.6'sı okullarda türbana izin verilmesi fikrine tamamen ya da kısmen destek verirken, karşı çıkanların oranı yüzde 39.9 oldu. Okullarda haçın yasaklanması konusunda ise, ankete katılan Türklerin yüzde 27.4'ü desteğini dile getirdi. Haça karşı çıkan Türklerin oranı ise yüzde 55.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.