Avrupa'da kavga büyüyor

Avrupa'da kavga büyüyor

Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz'e de "kurtarma yardımı al" baskısı haberleri Birliği karıştırdı.

Mali krizdeki Avrupa'da kavga büyüyor. Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz'e de "kurtarma yardımı al" baskısı haberleri Birliği karıştırdı. Her gün yeni bir ülke grev ve protestolara karışıyor

Yunanistan'dan sonra İrlanda'yı da iflasın eşiğine sürükleyen mali kriz Avrupa'yı kaynatmaya devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) İrlanda'ya 85 milyar euroluk destek vermeye hazırlanıyor ancak topun ağzında Portekiz, İspanya ve Belçika da var. İflas riskiyle karşı karşıya kalan söz konusu ülkeler, tıpkı daha önce Yunanistan ve İrlanda hükümetlerinin yaptığı gibi finansal bir sıkıntı içinde olmadıkları yönünde açıklamalarda bulunuyor. Başta İngiltere, İrlanda, Yunanistan ve Portekiz olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesinde sivil toplum örgütleri, sendika ve öğrenci grupları krizle birlikte alınan kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor. İşçi ve memurlar grev kararı alıyor.

Londra metrosunda grev
İNGİLTERE'NİN başkenti Londra'da metro çalışanları, dün gün boyu grevdeydi. Metro çalışanları sendikaları, bilet gişelerinde görevli 800 kişinin işten çıkarılma planına tepki gösteriyor. Çalışanların sendikaları RMT ve TSSA, pazar akşamından itibaren bir gün boyunca çalışmayacaklarını açıklarken, greve diğer toplu ulaşım araçlarının sürücülerinin de destek vermesi bekleniyor.

İspanya:Bize yardıma zorunlular
İSPANYA Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero, "İspanya'nın kesinlikle finansmanını yönetmesine yardımcı olması için dış yardıma ihtiyacı olmayacak" derken, İspanya Merkez Bankası Baş Ekonomisti Jose Luis Malo de Molina da "İspanya gibi bir ülkenin Euro Bölgesi içindeki sistemsel önemi, gerektiği takdirde diğer ülkeleri yardım etmeye teşvik edecektir" dedi.

Euro indi, dolar çıktı
AVRUPA'DA artan borç kaygıları euroyu, dolar karşısında iki ayın en düşük seviyesine taşıdı. Euro/dolar paritesinin 1.3214 sent seviyelerine çekilmesiyle dolar/TL 1.49'u aştı. Bankalararası piyasada dolar 1.4920 TL'yi gördü. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası günü yüzde 1.49 kayıpla tamamladı.

Gecelik faizleri yükseldi
EURO Bölgesi'nin sorunlu ülkelerindeki bankaların kendi arasında dolar borçlandığı ve borç verdiği piyasa aylar sonra stres sinyalleri verdi. 3 ay vadeli dolar kredilerinde Libor yüzde 0.2850'den yüzde 0.29188'e yükseldi ve eylül ortasından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye geldi.

Sarkozy ile Merkel anlaşamadı
AB liderleri sorunlu Euro Bölgesi ülkelerini kurtarmak için daha fazla fon ayırma konusunda anlaşamadı. Avrupa Komisyonu, 440 milyar euroluk fonunun iki katına çıkarılmasını önerirken, Almanya bu öneriye karşı çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, kurtarma planının 2013'ten sonra kalıcı bir mekanizma ile değiştirilmesini tartışıyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.