Avrupa "Sağ" dedi

Avrupa "Sağ" dedi

Ekonomik krize rağmen Almanya, Fransa ve İtalya'daki iktidar partileri AP seçimlerini önde tamamlarken, aşırı sağ büyük patlama yaptı. Bu, Türkiye için olumsuz bir gelişme


Avrupa Parlamentosu'nun 736 yeni üyesini belirlemek amacıyla 4 Haziran'da start verilen seçimler dün tamamlandı. Avrupa Birliği'ne yönelik ilgisizliğin gölgesinde yapılan seçimlerde sandığa gitmeme rekoru kırıldı. AB seçmenlerinin yüzde 56.61'i oy kullanmadı. AP'deki siyasi manzarada sağ partiler ağırlıklarını korurken aşırı sağın ve Avrupa karşıtlarının koltuk kazanımları Brüksel'i endişelendiren en önemli unsuru oluşturdu.
AB'nin bir çok ülkesinde sağ eğilimli partiler iktidarda. Normalde kriz dönemlerinde ve AP seçimlerinde iktidardaki partiler cezalandırılsa da Almanya, İtalya, Fransa, Polonya ve Slovakya bu geleneği bozan ülkelerin başını çekti. İngiltere, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Macaristan'da ise iktidar partileri yenilgiye uğradı. İngiltere'den Macaristan'a kadar aşırı sağ ve Avrupa karşıtlığının yükselen bir performans sergilemsi “Avrupa'nın vicdanı” olarak adlandırılan AP açısından en olumsuz gelişmelerden birini oluşturdu.
Teoride AP seçimlerinde 9 bin aday arasından 736'sını seçmek için 375 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyordu. Ancak AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı 1979'dan bu yana sürekli düşüş trendinde olan seçime katılım oranı bu kez de sürpriz yapmayarak son 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 43.39'a geriledi. AP'de geçen dömemde olduğu gibi bu kez de Hristiyan Demokratlar en geniş siyasi grubu oluşturdu. Bu grubu Sosyalistler ve Liberaller izledi. Yeşiller AP'deki 4. büyük grup olurken, aşırı sağ ve Avrupa karşıtı sandalyelerde artış yaşandı. Aşırı sağ ve Avrupa karşıtlarının artmasının en fazla etkileyeceği ülkelerin başını Türkiye çekiyor. AP'nin en gözde tartışma konularından biri olan Türkiye'yi oldukça zorlu bir 5 yıl bekliyor.
AP seçimlerinde bir çok ülkeden yaklaşık 30 Türk kökenli aday da yarıştı. Hollanda'dan aday olan Emine Bozkurt'un seçildiği kesinleşti. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Bozkurt'u özellikle Bulgaristan ve Almanya'dan yeni isimlerin izlemesi ve Türk kökenli adayların sayısının 5'i bulması bekleniyor.


Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.