ATM'den altın çekmek artık mümkün!
Artık ATM'lerden sertifikalı,7 gün 24 saat altın alınabilecek...
Kuveyt Türk Bireysel ve İşletme Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin, dünyanın en fazla altın ithal eden ülkelerinden birisi olduğunu belirterek, bu altının çok büyük bir kısmının, ihraç edilmeyip yurt içinde kaldığını söyledi.
İstanbul Altın Borsası istatistiklerine bakıldığında son 15 yılda 2,500 ton altın ithal edildiğini ve bunun 100 milyar doların üzerinde bir rakam ifade ettiğini belirten Yılmaz, "İstanbul Altın Borsası istatistiklere göre, ithal edilen altının yüzde 20’si ihraç ediliyor, gerisi yurt içinde kalıyor. 2,500 ton altının bin tonu ihraç edilmiş olsa ki bu çok iyimser, yurt içinde 1,500 ton altın birikiyor. Bunlar sallama rakamlar değil. 1,500 ton altının mali değeri 70 milyar dolar. Son derece büyük rakamlar" dedi.
Yılmaz, altının, ulusal tasarrufta önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Kuveyt Türk olarak "Altın tasarrufunun bir kısmını kayıt altında gösterebilir miyiz?" diye düşündüklerini ve ATM’den altın verme hizmetini sunmaya karar verdiklerini söyledi.
İrfan Yılmaz, "Ciddi bir tasarruf var, ama kayıt yok. Bu da Türkiye Cumhuriyeti’ni fakir gösteriyor. Türkiye için bunun değişebileceğini düşündük ve altın bankacılığı alanında faaliyetlere başladık" diye konuştu.
Türkiye’deki bankaların çoğunda artık altın bankacılığı faaliyetleri bulunduğunu dile getiren Yılmaz, şu bilgiyi verdi: "Türkiye’de 2007 yılında 200-250 milyon lira olan altın tasarrufu geçen yıl 1,200 milyar liraya yükseldi, son olarak 3 milyar liranın üzerinde tasarruf birikmiş durumda. Altının katlanarak artan bir tasarruf grafiği var. Bankalardaki altın tasarrufu 2 milyar doların üzerine geldi.
Bu hızlı temponun önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda altın tasarrufunun bankacılık sektöründe önemli bir yer edineceğini düşünüyor. Halkın tasarrufu içinde altın ciddi bir ağırlığa sahip. Tahminlere göre, ulusal tasarrufun yüzde 10’undan fazlası altın. Bunun bir kısmının bankacılık sektörüne çekilmesi için çaba gösteriyoruz. Bu anlamda çeşitli hizmetler sunuyoruz. Vatandaşa ’Altın al, değeri artar’ demiyoruz. Altının fiyatının artacağı konusunda fikrimiz de yok.
Vatandaşa ’Altın tasarruf ediyorsunuz, bankalarda kayıt altında olsun’ diyoruz.
Spekülatif yaklaşımlar içinde biz yokuz." Yılmaz, satılan altını geri de alabileceklerini belirterek, "Kuyumcular da alıp bize getirirse alırız. Her kim bu altını ibraz ederse biz alırız" dedi.
Bir soru üzerine İrfan Yılmaz, "Büyük bir ekonomik beklentimiz yok. Şimdilik bizi ihya edecek bir tarafı görünmüyor" diye konuştu.
Yılmaz "Kaç gram altın satışı hedefliyorsunuz?" sorusuna "Bu konuda net veri yok. Türkiye’de ve dünyada uygulanan bir şey değil. Nasıl rağbet göreceğini biz de merak ediyoruz. Ciddi bir talep ve işlem bekliyoruz" yanıtını verdi.
-"YASTIK ALTINDAKİ ALTINI EKONOMİNİN ÇARKI İÇİNE ALMAK İSTİYORUZ"-
Kuveyt Türk Bireysel ve İşletme Bankacılığı Pazarlama ve Ürün Geliştirme Grup Müdürü Mustafa Dereci de Türkiye’nin yeraltı altın rezervinin 6,500 ton ve 300 milyar dolar olduğunu, yastık altı altın rezervinin 5,000 ton ve 225 milyar dolarlık dev bir rakama tekabül ettiğinin tahmin edildiğini belirterek, "Yeraltı zengin değil, ama yastık altı son derece zengin" dedi.
Yastık altındaki altının ekonomiye bir katkısının olmadığını vurgulayan Dereci, altını ekonominin çarkı içine almak, kayıt altına almak, üretime dönüştürmek, istihdam yaratmak istediklerini söyledi.
Türkiye’de bankacılık sisteminde 42 ton altın bulunduğunu, Kuveyt Türk’ün bunun yüzde 20’sine sahip olduğunu belirten Dereci, Kuveyt Türk’te altın alım satımlarının yıllık 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve hızla artmaya devam ettiğini kaydetti.
ATM’lerde İstanbul Altın Rafinerisi tarafından Kuveyt Türk için özel tasarladığı 1 ve 2,5 gram altınların alınabileceğini bildiren Dereci, vatandaşların ATM’lerden sertifikalı, amblemli, hologramlı, mika kaplama külçe altınlarını 7 gün 24 saat alabileceklerini anlattı.
Dereci, şu anda sadece merkez şubesindeki ATM’den verilebilen hizmetin bir yıl içinde 180 şubeye de yayılacağını, müşterilerin altını hesaplarından ödeme yaparak, kredi kartı ya da nakit para ile satın alınabileceğini bildirdi.
-"DÜNYADA ATM’DEN ALTIN VEREN TEK BANKA..."-
Mustafa Dereci, Güney Kore, Japonya ve Almanya gibi bazı ülkelerde sadece altın veren makinelerin bulunduğunu, ancak ATM’den altın veren dünyada ve Türkiye’de tek banka olduklarını ifade etti. Dereci, "Biz var olan bir ATM’ye, yatırım yapmadan, aparat takarak bu hizmeti sunduk. Bu taklit edilebilir. Edilebileceğini de düşünüyorum" dedi.
Bir gazetecinin, "Yarım gram altın uygulaması da düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Dereci, "Mesela bir geline yarım gram altın takmak da ayıp olur. Bir grama devam etmek gerekiyor" dedi.
Dereci, talep gelirse ATM’lerden gümüş de satılabileceğini belirtti.
Bireysel ve İşletme Bankacılığı Ürün Geliştirme Müdürü Seda Yılmaz da şu anda sadece Büyükdere Caddesi üzerindeki merkez şubede verilen hizmetin bir ay içinde İstanbul’daki tüm şubelere, bir yıl içinde de Türkiye genelindeki 180 ATM’ye ulaştırılacağını kaydetti
vatan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.