Atama Bekleyenlerin Sayısı 500 bini Bulacak“

Atama Bekleyenlerin Sayısı 500 bini Bulacak“

Kanal Türk'te yayımlanan Pazar Politika adlı programa konuk olan Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven, eğitimin sorunlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

23 Öğrenciye 1 Öğretmen Düşüyor

Milli Eğitim Bakanlığında görev yapmakta olan toplam öğretmen sayısının 845.593 olduğunu söyleyen Cansel Güven, "Kadrolu öğretmen sayısı 775.602, sözleşmeliler ise 69.991. Özel okullarda bir öğretmene 8.5 öğrenci düşerken, MEB'e bağlı resmi okullarda ise bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 23. TÜİK’in son verilerine göre 4.645.638 okumaz yazmaz yetişkin var." dedi.

"Çubukçu: 146 bin 194 öğretmen açığı var"

Türkiye'deki öğretmen ihtiyacını bizzat Nimet Çubukçu'nun 146 bin olarak açıkladığını belirten Güven, MEB'in açıkladığı sayılar üzerinden öğretmen açığının branşlara göre dağılımına da değindi. Güven, "Rehber öğretmen açığını İngilizce, sınıf öğretmeni, din kültürü ve ahlak bilgisi, bilişim teknolojileri öğretmeni açığı izliyor. İngilizce alanında 11 bin 874, sınıf öğretmenliğinde 11 bin 221, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinde 11 bin 101, bilişim teknolojileri alanında ise 10 bin 100 öğretmen açığı bulunuyor." dedi.

"Atama Bekleyenlerin Sayısı 500 bini Bulacak"

Cansel Güven şunarı söyledi: "18. Milli Eğitim Şurasında, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, 328 bin öğretmenin atama beklediğini söyleyerek bu sayının 2 yıl sonra 500 bin olacağını belirtti. Eğitim fakülteleri kendisini sorgulamalı. Neden 100 bin öğretmen yetiştiriyoruz. Bir çok yerde yardımcı doçent ile eğitim veriliyor. 2'nci sınıftaki öğrencilerin tamamına yakını dershaneye gidiyor. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın ise 'Şu anda rehber öğretmene ihtiyaç var. İhtiyaç ile potansiyel aday arasında bağlantı yok. 374 bin aday atanmayı bekliyor. Her yıl 53 bin mezunumuz var. Yeni açılacak bölümler için arz ve talep dengesi çok iyi planlanmalı.' demiştir. MEB'in yetkilileri bile durumun farkındayken, niçin bir istihdam politikası geliştirmiş değiliz?"

Okullarda Para ve Personel Yetersiz

Güven, okullarda öğretmen kadar bütçe ve yardımcı hizmetler personeli eksiğine de işaret etti ve Silvan’da 13 müdürün bu gerekçelerle görevden istifa ettiğini hatırlattı.

Okul öncesi eğitim mutlaka zorunlu ve parasız olması gereğini belirten AES Başkanı "Anasınıfı öğretmenleri verdikleri hizmette yalnız bırakılmıştır. Usta öğreticiler sınıflardan çekilince güvenlik ve hizmet aksamaya başlamıştır. Mevcut öğretmenlerin kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak teneffüs olanakları bile yoktur." açıklamasında bulundu.
Bilge Öğreten
[email protected]
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.