Aşı siparişleri iptal olabilir

Aşı siparişleri iptal olabilir

Elde kalma ihtimaline karşı mart ve nisan aylarındaki aşılardan vazgeçilebilir

milyon 740 bin doz aşıdan sadece 600 bin kişi yaptırdı. Pandemi Yürütme Kurulu üyelerine göre elde kalma ihtimaline karşı mart ve nisan aylarındaki aşılardan vazgeçilebilir.

Türkiye şimdiye kadar tahlili tamamlanmış 2 milyon 740 bin doz aşı aldı. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aşı olmayacağını söylemesi ve bazı doktorlarında aşı karşıtı görüş belirtmesinin ardından aşıya beklenen ilgi gösterilmedi. Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre uygulanmaya başladığı 2 Kasım'dan kurban bayramına kadar yaklaşık 600 bin kişi aşı oldu. Aşı yaptıran sayısının az olması, ölümlerin hızla artması ve elde bekleyen aşılar nedeniyle Sağlık Bakanlığı 30 Kasım'da yaptığı açıklamada Pandemi Yürütme Kurulu'nun 50 yaşına kadar olan herkesin kronik hastalıklığı bulunmasa bile aşı yaptırabileceğine karar verdiğini duyurdu.

Kayıp olmayacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarına göre Türkiye, aşı üreticisi Novartis, Glaxo Smith Kline ve Sanofi Pasteur'den 43 milyon doz aşı alacaktı. Ancak Pandemi Yönetim Kurulu üyelerine göre Türkiye, aşı olan kişi sayısının azlığı ve domuz gribinin seyrine bağlı olarak mart ve nisan aylarında gelecek aşıdan vazgeçebilir. İşte Sağlık Bakanlığı Pandemi Yürütme Kurulu üyelerinin konuyla ilgili görüşleri.

“Aşı teslim takvimi gözden geçiriliyor”

Prof. Dr. Levent Akın (Hacettepe Üni. Tıp Fak.)

“Aşıya karşı bir direnç geliştiği doğru. Şu anda çok geniş gruplara yetecek miktarda aşımız olduğu için rahat davranıyoruz. Hem elimizde aşı olduğu hem de bu hafta içinde yaklaşık 5 milyon doz aşı geleceği için 50 yaşın altını da aşılanacak gruba aldık. Aşı teslim takvimi yeniden gözden geçiriyoruz. Aşı olma oranları ve hastalığın seyrine göre mart ve nisan ayında gelmesi beklenen aşılardan vazgeçebiliriz. Vazgeçersek aşıda ekonomik bir zarar olmayacak. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın firmalarla yaptığı anlaşmaya göre sadece teslim aldığımız aşının parasını ödüyoruz.”

“Bir miktar aşıyı almayabiliriz”

Yrd. Doç. Dr. Sibel Aşçıoğlu (Hacettepe Üni. Tıp Fak.)

Domuz gribinde alışık olmadığımız bir tarzda ve korkutucu bir şekilde genç ve sağlıklı insanlar bile ölüyor. Dünyada aşıya karşı psikolojik bir direnç var. İnsanlar sağlamken aşı olmak istemiyor. Elde aşı kalma ihtimaline karşı Pandemi Yürütme Kurulu'nun kararıyla bir miktar aşının alımından vazgeçebiliriz. Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı beklediğimizin biraz üstünde. Bunda hastaların hastaneye geç gelmesi, yeterli yoğun bakım ünitesi ve uzmanı olmaması gibi sebeplerde etkili. Bakanlık buna önlem alınmaya çalışıyor.
VATAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.