Arınç: "Ruhban okulunu açmaya çalışıyoruz"

Arınç: "Ruhban okulunu açmaya çalışıyoruz"

Türkiye'deki azınlıkların ruhani liderleri ve cemaat vakıflarının başkanları ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin bu ülkenin asli unsuru olduğunu söyledi

“Bizler farklı kültür, gelenek ve inançlarımızla bu topraklarda yetişen 7 renkli bir gül gibiyiz. İçimizden birinin eksik olduğu bu kültür ve bu ülke eksik kalır” diyen Arınç, Ruhban Okulu'nun tekrar eğitime başlamasının önündeki engelleri Türkiye'nin kendi mevzuatı içerisinde aşmaya çalıştıklarını söyledi.
Beşiktaş Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen ve yaklaşık iki saat süren kahvaltılı toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vakıflara ait taşınmazlar konusunda da bilgi veren Arınç, 27 Şubat 2008'de yürürlüğe giren yeni Vakıflar Kanunu ile birlikte şu ana kadar azınlıklara ait 1410 taşınmaz için müracaat talebinde bulunulduğunu söyledi. Bu taleplerin Vakıflar Meclisi'nce incelendiğini belirten Arınç, “Yapılan incelemelerin ardından 96 taşınmazın vakıflar adına tesciline oy birliğiyle karar verildi. 943 taşınmazla ilgili olarak da görülen eksikliklerin giderilmesi için iki ay ek süre verildi” dedi.
Arınç, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya, bunun gündeme geldiğini ve kendilerinin buna iyi niyetle yaklaştıklarını belirterek, “Engelleri hukuk devleti olan Türkiye'nin kendi mevzuatı içerisinde umarım çok fazla geçmeden gerçekleştireceğiz” diye yanıtladı.



KİMLER KATILDI
Toplantıya, Bartholomeos, Haleva ve Ovadyo'nun yanı sıra Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Süryani Katolik Cemaati Patrik Vekili Yusuf Sağ, Süryani Kadim Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi Yusuf Çetin, Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Basmacıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 21 kişi katıldı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.