Arama, hak kısıtlamıyor

Arama, hak kısıtlamıyor

İstanbul Üniversitesi'ndeki 'olağanüstü' arama kararı tartışmaya yol açtı. Rektörlük uygulamanın hak kısıtlamadığını iddia etti. Hocalar ise tepkili.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, polisin bir yıl boyunca öğrencileri istediği her yerde durdurup arayabilmesini sağlayan 'önleme araması kararı'nın hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı bir uygulama olmadığını savunurken, Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Gökçen 'öğrenci olaylarının Avrupa'da da tırmanışa geçmesi göz önüne alınarak' böyle bir karar alındığını söyledi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise kararı uygularken 'dikkatli' olunacağını vurguladı ve “Yetkililerimiz bu izinleri ihtiyaç duyduğunda kullanmak üzere alıyordur” diye konuştu.

Rektörlüğün talebi ve Fatih Emniyet Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin, Fatih ilçesindeki tüm fakülte, yüksekokul binalarının giriş ve çevresinde istediği zaman kişilerin araç ve üstlerini arayabilmesi kararı tartışmaya yol açtı.

Avrupa'daki öğrenci hareketleri
Radikal'in konuyu manşetine taşıması üzerine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökçen imzasıyla dün yapılan açıklamada, “Öğrenci olaylarının gerek yurdumuzda gerekse Avrupa'da tırmanışa geçmesi göz önüne alınarak, önceki uygulamalara benzer olarak, ancak gerek duyulması halinde uygulanmak koşulu ile böyle bir karar alınması talebi İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nce uygun görülmüştür” denildi ve kararın öğrencilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı bir uygulama olmadığı savunuldu.

'Polisin kontrolü altına girecek'
İstanbul Valisi Mutlu ise gazetecilerin kararla ilgili soruları üzerine: “Yetkililerimiz bu izinleri ihtiyaç duyduğunda kullanmak üzere alıyordur. Dolayısıyla orada bir aşırılık söz konusu olmaz. Hiç kimsenin hürriyetini kısıtlayıcı bir şey değildir. Önleyici tedbirdir” yanıtını verdi.
Yükseköğretim camiası ise karara tepkili. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, kararın özgürlük alanlarına müdahale oluduğunu söyleyerek, “Üniversiteyi tamamen polisin kontrol altına alması olarak görüyorum. Mahkemenin kararı bir günde çıkarması da hukuk sisteminin içler acısı olduğunu gösteriyor” dedi.

Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu da uygulamayı faşist olarak niteleyip, “Son derece yanlış, üniversite kavramına ters. Kararın mutlaka değiştirilmesi gerekli” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun da gündemi
Kemal Kılıçdaroğlu'nun da gündeminde İÜ'deki arama kararı vardı. “Mahkemeden karar almışlar. 1 yıl süreyle üniversite öğrencileri aranabilecek. İnsaf. Baskı düzeni kurmak istiyorlar” diyen CHP lideri, “Öğrencileri bu kararla potansiyel suçlu haline getirdiniz. Elimde yetki olsun istediğim zaman basayım diyorsun” sözleriye karara tepki gösterdi.
RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.