Araç Tasarrufu

Araç Tasarrufu

Türkiye ile IMF arasındaki anlaşma belirsizliğini korurken hükümet, önemli bir tasarruf adımı attı. Maliye Bakanı Şimşek, kamuya acil ve zorunlu haller dışında araç alınmamasını istedi.

Ercan Baysal'ın haberi

Taşıt alım ödeneklerine ilişkin Şimşek'in imzasıyla yayımlanan genelge ile herhangi bir kamu kurumu araç alımına tahsis edilen paranın kullanılmayan kısmını başka amaç için harcayamayacak. Kalan ödenekler kurum içi aktarma yetkisi kullanılarak bütçelerin başka bir tertibine aktarılmayacak. Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ekli cetvelde acil ve zorunlu haller dışında alınması yasaklanan araçlar arasında her türlü binek otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, ambulans ve güvenlik önlemli binek otomobil yer alıyor. Bütçeden bu kapsamda tahsis edilen 1 milyar 988 milyon TL'lik rakamın 1 milyar 150 milyon lirası şimdiye kadar kullanılmış durumda. Maliye buradan yaklaşık 800 milyon TL'lik tasarruf yapmayı planlıyor.

Maliye Bakanı Şimşek imzasıyla genel bütçe kapsamında yer alan kamu ve özel bütçeli idarelerin taşra teşkilatı ve muhasebe yetkililerine tasarruf uyarısı yapan yazıyı değerlendiren bakanlık yetkilileri, "Zaten Bütçe Kanunu'na göre T işaretli cetvelde yer alan taşıtların çok acil ve zorunlu olanların satın alınmasına imkan veriliyor. Ancak geçmişte bu kapsamda tahsis edilen ödeneklerin artan kısmı başka alanlarda kullanılıyordu. Şimdi ise herhangi bir şekilde kullanılmayan ödenek başka bir yere aktarılmayacak. Ve ciddi miktarda tasarruf yapılacak." dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen görüşmeler doğrultusunda kemer sıkmaya hazırlanan hükümet, ilk tedbirlerini almaya başladı. Bakan Şimşek'in imzasıyla 81 ilin valiliğine gönderilen yazıda taşıt alımı konusunun acil ve zorunlu haller olması durumunda bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun kararı ile hüküm altına alındığı hatırlatılarak düzenleme ile sadece acil ve zorunlu olanların satın alınmasına imkan verildiğine dikkat çekildi. Bu sayede kullanılmayan ödeneklerin bir kısmının tasarruf edilmesinin amaçlandığının dile getirildiği yazıda, "İlgili bakanlık tarafından Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması teklif edilmediği için kullanılmayan ödeneklerin tamamı, mevcut tertiplerinde başka bir amaçla harcanamayacağı gibi idarelere tanınan kurum içi aktarma yetkisi kullanılarak bütçelerin başka bir tertibine de aktarılmayacak ve kalan ödenekler amacına uygun olarak tasarruf edilecek." denildi.

ANKARA, ÖTV MESAİSİNDE

Öte yandan Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yarın toplanacak. Toplantının ana gündem maddesini, ekonomik krizi aşmak için getirilen KDV ve ÖTV indirimlerinin uzatılması talebi oluşturacak. Toplantıya Devlet Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün katılacak.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.