Ankara Lizbon kırmızı hat

Ankara Lizbon kırmızı hat

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Gül'ün temsil edeceği NATO zirvesi için Lizbon ile Ankara arasında kırmızı hat kurulacak

NATO'nun bugün başlayacak ve ittifakın gelecekteki güvenlik konseptinin belirleneceği Lizbon Zirvesi'nde gözler Türkiye'nin üzerinde olacak. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsil edeceği zirvede, Türkiye'nin ısrarla “NATO Füze Savunma Sistemi” diye adlandırdığı “Füze kalkanı” ile NATO-AB toplantısı tartışmaları ana gündemi oluşturacak.
Davutoğlu ve Gönül
Her iki konuda yapılacak müzakerelerde Türkiye adına onayı verecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son kararını Türkiye'de kalacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan'la istişare edip hükümetin onayını aldıktan sonra verecek. Dışişleri kaynakları Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olmasına da Türkiye'nin verdiği onayın aynı yöntemle gerçekleştiğine dikkat çekerek, şunları söylediler: “Cumhurbaşkanı gerek füze kalkanı gerekse NATO-AB toplantısıyla ilgili kararını verirken Başbakan Erdoğan'la istişarede bulunacak. Sonuçta verilecek karar siyasi olacağı için hükümetin onayı gerecek. Bundan dolayı Lizbon'la Türkiye arasında kırmızı hat kurulacak.” Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık edeceği Lizbon'daki Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de yer alacak.
İzmir'le bağ yok
Türk diplomatik kaynaklar Türkiye'nin füze kalkanıyla ilgili pozisyonunun kamuoyuna da yansıdığını ve zirvede bu pozisyonun korunacağı belirterek, füze kalkanı ile İzmir'deki NATO Üssü arasında bağlantı kurulmasının doğru olmadığını savundular. Aynı kaynaklar, “İzmir'deki üs korunursa Türkiye'nin füze kalkanıyla ilgili pozisyonunu terk edeceği anlayışı doğru değil. İkisi birbiriyle bağlantılı konular değil” dediler.
NATO-AB baskısı
Zirvede daha çok NATO-AB toplantısında sıkıntı yaşanacağına dikkat çeken Türk kaynaklar, Türkiye'ye Avrupa Savunma Ajansı ile Avrupa güvenlik ve savunma politikaları karar organlarında yer verilmemesi halinde, Ankara'nın bu toplantıyı veto etmesinin ağır basacağını belirttiler. Ankara'daki yabancı diplomatik kaynaklar ise Türkiye'nin veto kartına rağmen Rasmussen'in NATO-AB buluşmasını çok önemsediğini bu nedenle Türkiye'nin Lizbon'da bu toplantı için yoğun baskı altına kalabileceğini belirttiler. Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımadığı ve Rumların NATO'nun imkanlarından yararlanmasını istemediği için NATO-AB toplantılarına onay vermiyor.


Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.