Ankara, geçici Kırgız yönetimine destek verdi

Ankara, geçici Kırgız yönetimine destek verdi

Ankara, Kırgızistan'da 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ayaklanmanın ardından kurulan geçici yönetime açık ve tam destek veriyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçici yönetimin güçlü isimlerinden ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev'i Ankara'ya davet etti. Atambayev için Cumhurbaşkanı tarafından özel bir uçak gönderildi. Atambayev, Gül'ün yanı sıra Meclis Başkanı ve Başbakan tarafından kabul edildi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bir araya geldi. Atambayev, hem siyasi destek hem de maddi yardım talebinde bulundu. Ankara, taleplere olumlu cevap verdi. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacak. Konuya yakın kaynaklara göre Ankara, geçici yönetime verdiği açık destekle devrik lider Bakiyev'in ülkeyi terk etme sürecine, dolayısıyla Kırgızistan'da bir iç savaş riskinin ortadan kalkmasına da katkı verdi. Ankara, Bakiyev'i kabul eden Kazakistan ile olayların başından bu yana yakın istişare içinde bulunuyor. Abdullah Gül, 9 Nisan'da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile telefon görüşmesinde bulunmuştu. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, dün Kırgız yetkili Atambayev'e, "mevcut sorunların ülke içinde ve bölgede yeni gerilimlere mahal verilmeden, diyalog yoluyla ve bir an evvel aşılması gerektiğine" dikkat çekti. Geçici yönetiminin enerjisini ülkenin geleceğine harcaması üzerinde dururken, "rövanş duygusu ile hareket edilmemesi" telkininde bulundu. Cumhurbaşkanı, 'iç barış' vurgusu yaptı.

Türkiye'den tam destek alan Kırgız yetkili Atambayev, günübirlik temaslarını ülkesinin Ankara'daki büyükelçilik binası yerine bir düşünce kuruluşunda düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Geçici yönetim, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Taşboo Cumagulov'u görevden almıştı. Atanbayev, basın toplantısında Türkçe konuştu: "Türkiye kardeş ülke, kökümüz bir. Kırgızistan ata vatan, burası ana vatan. Buraya gelmezsek ayıptır". Kırgız yetkili, Bakiyev'in Kazakistan'a gidişini değerlendirirken, "Biz Bakıyev'i öldürmek istemiyoruz, kanını istemiyoruz. Bişkek'te Bakiyev ölsün diyorlar. Oş'a gitmiş. Oşlular, kendi hemşehrisini taşla kovmuş. " dedi. Atambayev, ülkede bir iç savaş riskinin bulunmadığını söyledi.

Bakiyev, Kırgızistan'ı terk etti

Geçen hafta Kırgızistan'da yaşanan kanlı olaylar ardından ülkenin güneyindeki illerde destek arayışına giren devrik lider Kurmanbek Bakiyev, dün ülkeyi terk ederek Kazakistan'a gitti. Bakiyev, önceki gün Celalabad kentinde düzenlediği detek mitinginin bir benzerini dün Oş'ta gerçekleştirmek istedi, ancak geçici yönetim taraftarlarının sert tepkileri ile karşılaştı. Beraberinde 10 kişi ile birlikte Celalabad'dan uçakla komşu ülke Kazakistan'a hareket etti. Bakiyev'i taşıyan uçak, Kazakistan'ın Kırgızistan sınırı yakınındaki Taraz kentine indi.

Bakiyev'in yanında eşi ve iki çocuğu ile kardeşi Caniş Kanibek Bakiyev'in de aralarında olduğu kimi üst düzey eski yöneticiler bulunuyor. Kazakistan'ın dönem başkanı olduğu AGİT'den yapılan açıklamada, Bakiyev'in Kırgızistan'dan ayrılmasının ülkede iç savaşın önüne geçilmesi açısından önemli bir adım olduğu belirtildi. Kırgızistan'daki geçici yönetim, Bakiyev'in cumhurbaşkanlığından istifa ettiğini duyurdu. Kırgızistan'daki geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva da, Bakiyev'in ülkeyi terk etmesinin hükümetin izniyle olduğunu söyledi. Bu arada, Kırgızistan'daki geçici hükümet, eski Savunma Bakanı Barkit Kalyev'in tutuklandığını bildirdi. Kalyev, 7 Nisan'da başkent Bişkek'teki protestoculara ateş açma emri vermekle suçlanıyor. AYDIN PAZARCI BİŞKEK FARUK AKKAN MOSKOVA

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.