Anayasa: Ya hep, ya hiç

Anayasa: Ya hep, ya hiç

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, parti kapatmalar konusunda kendilerini kurtarmak gibi bir kaygılarının olmadığını belirterek, “Biz bu düzenlemeyle bu konudaki yetki ve gücü muhalefete verdik” dedi.

Anayasa paketini muhalefet partilerine götüren Ak Parti heyetinin başındaki isim olan Cemil Çiçek'in değerlendirmeleri şöyle:

AB raporları etkili oldu

Bu paketin yapılışında Avrupa Birliği ilerleme raporlarındaki değerlendirmeler öne çıkmıştır. O nedenle hak ve özgürlükler, yargı ağırlıklı yer tutmaktadır. Türkiye'nin, Rusya'dan sonra vatandaşları tarafından uluslararası kurumlara en fazla şikayet edilen ülke olması üzüntü vericidir.
Anayasa paketi Türkiye'yi bu üzüntü verici durumdan kurtarmayı hedefliyor. Vatandaşı tarafından dava edilen ülke olmaktan kurtulmak istiyoruz. Pakete sadece yargıyla ilgili düzenlemeler boyutunda bakmak yanlış ve eksik olur. Kamuda toplu görüşme ve sözleşmeler, çocuklarla ve kadınlarla ilgili düzenlemeler bunlardan birkaçı. Son günlerde herkesin kişisel verilerinin saklanmasıyla ilgili yakınması olmuyor muydu? Bu konuda da önemli düzenlemeler getiriyoruz. İnsanların vergi borcu var diye yürütme, yurtdışına çıkış yasağı koyuyordu. Bunu yargıya bırakıyoruz.
Biz bu paketi muhalefete götürürken yeni önerilere de açığız. 'Her şeyi en iyi yaptık' iddiamız yok. Kadı kızında da hata vardır. Muhalefetin dokunulmazlıkla ilgili değerlendirmelerini saygıyla karşılayabiliriz; ama öyle bir hava var ki biz ne yaparsak yapalım hep eksik bulunacaktı. Yıllardır söyleyip duruyorum dokunulmazlıkları bir bütün olarak ele alalım. Bugün herkes şu soruya yanıt versin. Sıradan bir vatandaşın, aynı suçu işlemiş bir yargı mensubuyla eşitliği var mı, yok mu? Her erk, kendi mensuplarıyla ilgili soruşturmayı kendisi başlatıp yürütüyor. Tüm ayrıcalıklar kaldırılacaksa hiçbir sorun yok. O kadar söylenip duruluyor. İki seçimde siyasetçinin yüzde 95'i dokunulmazlık zırhından uzaklaşıyor. Hiçbir siyasetçinin yürütme organındaki görevliler gibi 65 yaşına kadar dokunulmazlığı yok.

Partilere eşit şans

Parti kapatmalar konusundaki eleştirilere de katılmıyorum. Bir bütün olarak baktığımızda yetkiyi yasamaya veriyoruz. Dediler ki 'Bunu yasamaya verirken şöyle çoğunluk arayacaklar, böyle çoğunluk arayacaklar. Bu çoğunluk da Ak Parti de var. Bunu sırf kendileri için yapıyorlar.' Tam tersi çıktı. Getirdiğimiz düzenleme ile 20 kişilik bir komisyona, 50 milletvekilli partiye de 350 milletvekilli partiye de eşit şans veriyoruz. Bugünkü Meclis'ten örnek verecek olursam, 20 üyenin 15'i muhalefet partilerinden 5'i AK Partiden olacak. Yetkiyi de gücü de muhalefete vermiş olduk.

Ergin: Sonuna dek uzlaşıyı zorlarız

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, sivil toplum örgütleriyle bu sürecin devam edeceğini belirterek, “Hoş bir zemin var, görüşüyoruz. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz” dedi. Gazetecilerin, “CHP ve MHP'nin tavrı çok sıcak görünmüyor. Nasıl bir zemin var” sorusu üzerine Ergin, “Uzlaşmayı sonuna kadar zorlayacağız” cevabını verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın paketi mart sonunda Meclis'e getirecekleri sözünün anımsatılması üzerine Ergin, “Bu nedenle pazartesinden sonra Meclis'e sevkederiz” dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14187710.asp?gid=373

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.