Ambulans Şöförleri İle İlgili Mahkeme Kararı

Ambulans Şöförleri İle İlgili Mahkeme Kararı

Mahkeme ambulans şoförlerinin nöbet ve icap görevleri nedeniyle yaptığı fazla mesaiye karşılık gelen fazla mesai ücretlerinin ödenmesine karar verdi.

T.C.
SİVAS
İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO : 2009/234
KARAR NO : 2009/752


DAVACI : AŞİR YILDIRIM'ı temsilen SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET
ÇALIŞANLARI SENDİKASI
VEKİLİ : AV. HAŞİM ÖZDAL
Çarşıbaşı Mahallesi Ziyabey Sokak Yuvam Apt Kat:2
Daire :5 Merkez/SİVAS

DAVALI : GEMEREK KAYMAKAMLIĞI

DAVANIN ÖZETİ :Sivas İli Gemerek Devlet Hastanesi'nde şoför olarak görev yapan davacının nöbet ve icap görevleri nedeniyle yaptığı fazla mesaiye karşılık gelen fazla mesai ücretlerinin ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 10.02.2009 gün ve 143 sayılı işlemin;memurların haftalık çalışma sürelerinin 40 saat olduğu., bunun üzerinde fazladan yapılan çalışmaların fazla mesai olarak kabul ediciliği, her sekiz saat fazla çalışmanın karşılığı olarak bir gün izin veya fazla mesai ücreti verilmesi gerektiği, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ile nöbet ve icap görevlerindeki fazla çalışması nedeniyle ödenmeyen fazla mesai ücretinin yasal faiziyle birlikte tazminen ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Savunma dilekçesi verilmemiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Sivas İdare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:
Dava; Sivas İli Gemerek Devlet Hastanesi'nde şoför olarak görev yapan davacının nöbet ve icap görevleri nedeniyle yaptığı fazla mesaiye karşılık gelen fazla mesai ücretlerinin ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 10.02.2009 gün ve 143 sayılı işlemin iptali ile nöbet ve icap görevleri nedenindeki fazla çalışması nedeniyle ödenmeyen fazla mesai ücretinin yasal faiziyle birlikte tazminen ödenmesine karar verilmesi istemine ilişkindir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99. Maddesinde; "Cumartesi-Pazar günleri tatil olmak üzere memurların haftalık çalışma süresinin genel olarak 40 saat olduğu düzenlenmiştir.
Aynı Kanunun 178. maddesinde ise;
A) 99 ve 100. maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında,
a) Salgın hastalık ve tabi afetler gibi olaganüstü hallerin olması (bu hallerin devamı süresince)
b) Fabrika, atölye, şantiye işletme gibi yerlerde iş kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,
hallerine münhasır olmak üzere yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır. Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.
B) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazlae çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir. Ancak bu süretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabilir. Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığın'ca müştereken belirlenir." hükmü yer almaktadır.
Yukarda anılan kanun hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, memurların haftalık çalışma sürelerinin 40 saat olduğu, günlük sekiz saatten sonra gelen çalışmanın fazla çalışma olarak kabul edildiği, fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün izin veya karşılığı ücret verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Öte yandan T.C.Anayasasının 18. maddesiyle de Angaryanın yasak olduğu hüküm altına alınmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden davacının Sivas İli Gemerek Devlet Hastanesi'nde şoför olarak görev yaptığı, 2008 Yılı muhtelif dönemlerine ilişkin düzenlenen Yurtiçi Geçici Görev Yolluk Bildirim evrakında davacının normal mesai süreleri dışında da görevli olduğunun anlaşıldığı, 24.06.2009 tarihli ara karar ile davacıya nöbet ve icap görevleri nedeniyle yaptığı anlaşılan fazla mesailerin karşılığı olarak fazla mesai ödemesi yapılıp yapılmadığının sorulduğu, Gemerek Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından gönderilen 09.07.2009 gün ve 707 sayılı cevabi yazıda davacıya geçici görev yolluğu ödemesinin yapıldığı ancak fazla mesai ücreti ödemesinin yapılmadığının belirtildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, şoför olarak görevli olan davacının değişik tarihli görevleri nedeniyle fazla mesai yaptığının anlaşılması karşısında yukarıda metni yer alan Kanun hükmü uyarınca fazladan çalışılan her sekiz saat süre karşılığı bir gün izin yada ücret ödenmesi gerektiği açık olduğundan, aksi yönden tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Hukuka aykırılığı açık olan işlem nedeniyle davacının, idaresine başvuru yaptığı 23.01.2009 tarihinden önceki 60 günlük süre içindeki ilk uygulama tarihinden itibaren yaptığı fazla mesailerinin karşılığı olarak hesaplanacak fazla mesai ücretlerinin dava tarihi olan 02.03.2009 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tazminen davacıya ödenmesi gerektiği de açıktır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, tazminat isteminin kabulüne, davacının idaresine başvurduğu 23.01.2009 tarihinden önceki 60 günlük süre içindeki ilk uygulama tarihinden itibaren yaptığı fazla mesai sürelerinin karşılığı olarak hesaplanacak fazla mesai ücretlerinin dava tarihi olan 02.03.2009 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tazminen davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 72,30 TL yargılama gideri ile 400,00 TL vekalet ücretinin davalı idarece davacıya ödenmesine, artan posta avansının isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 22/07/2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye
RECEP YILMAZ KORKMAZ ALİ ÖKSÜZ FİRDEVS ÇETİN
37790 101788 101817


http://www.hasimozdal.av.tr/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.