"Altına kaçıran çocuğu cezalandırmayın"

"Altına kaçıran çocuğu cezalandırmayın"

Anne-babaların neler yapması gerekiyor?

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erim Erdem, halk arasında 'gece işemesi' olarak bilinen enürezis hastalığı olan çocukların cezalandırılmaması ve tedavi süresince destek olunması gerektiğini söyledi.

Ümit SAAT / MERSİN / (AJANS HABERTÜRK)

Erdem, "İşeme kontrolünün olması gereken bir yaşta istemsiz ve uygunsuz olarak gece idrar kaçırma durumuna enürezis yani gece işemesi adı verilir. Alt ıslatma olayı, çişini tutamayıp küçük miktarda kaçırmanın ötesinde, idrarın tümünü boşaltmak biçimindedir. Gece idrar kaçırma farklı nedenlerle olabilir. Her gece idrar kaçıran çocuktaki tanı ve tedavi sürecinin aynı olmayabileceği aileler tarafından bilinmelidir. Ancak hangi tipte olursa olsun her birinin etkili tedavisi vardır" diye konuştu.

5 YAŞINDAN SONRA SORUN SAYILIR

Doç. Dr. Erim Erdem, 5 yaşına kadar çocuğun ara sıra altını ıslatmasının normal kabul edilebileceğini, ancak 5 yaşını doldurup hala yatağını ıslatma durumunun devamı varsa sorun olarak görülmesi gerektiğini söyledi. "Anatomik bozukluğu olmayan bir çocuk ortalama 2,5 yaşında çişini tutmayı, haber vermeyi, yardımlı ya da yardımsız tuvalete çiş yapmayı öğrenir. 5 yaşını doldurup hala yatağını ıslatma durumu varsa bu sorun olarak görülmelidir. 5 yaşındaki çocuklarda alt ıslatma sıklığı yüzde 10-15 arasındadır. Her yıl yüzde 15 kadarı kendiliğinden düzelmektedir. 15 yaşında oran yüzde 1'lere kadar düşmektedir" diyen Erdem, "Anne ve babanın her ikisi de çocukluğunda enüretik ise çocuklarında görülme olasılığı yüzde 77, yalnızca birisi çocukluğunda enüretikse yüzde 44'dür. Eğer hiç birinde enürezis hikayesi yoksa oran bu oran yüzde 15'tir" şeklinde konuştu.

TELAŞ YAPMAYIN, ÇOCUĞA KIZMAYIN

Enürezis hastalığının ortaya çıkış sürecini açıklayan Erdem, "Temel olarak idrar torbasının çalışma bozuklukları, gece idrar miktarının normalde azalması gerekirken, bu durumun olmaması ya da uyku bozuklukları bu hastalığa neden olmaktadır. Aynı zamanda çocuğun yaşadığı stresler gece idrar kaçırmanın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilmektedir. Çocuğu idrar kaçıran ebeveynler telaşlanmamalıdır. Gece idrar kaçırmanın etkili tedavileri vardır" dedi. İdrar kaçıran çocuğa kızılmaması gerektiğinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Erdem, "Çocuk utandırılmamalı, başka çocuklar örnek gösterilmemeli, cezalandırmamalıdır. Çocuğuna onu etkilediği için bir doktora götürmek istendiği, tetkik ve tedavi süresince ona destek olunacağı anlatılmalıdır" şeklinde konuştu.

TEDAVİ YOLLARI

"Enürezis tedavisi başarının elde edilebilmesi için zamana ihtiyaç duyulan ve hem çocuğun hem de ebeveynlerin uyumunu gerektiren bir süreçtir" diyen Erdem, "Tedaviye çocuğun dahil edilmesi ve başarı için motive olması önemlidir. Tedavide ilk aşama uygun bir tedavi alışkanlığının sağlanmasıdır. Bununla birlikte günlük sıvı alımı da düzenlenmelidir. Çok basit görünse de bu önlemlerin tedaviye katkısı çok büyüktür. Çocuk gece yatağını ıslattığında, uyanması için çalarak uyaran alarm cihazlarının tedavideki başarısı yüksektir. Tedavi süreci daha uzun olmasına karşın tedavi kesildikten sonraki kesin kuruluk oranının da yüksek olması tedavide öncelikli seçeneklerden biri haline getirmektedir. İlaç tedavisi bir diğer seçenektir. Alarm ya da ilaç tedavisinin tek başına kullanımı ile sonuç alınamayan hastalarda, her ikisi beraber de kullanılabilmektedir" diye konuştu.


hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.