Almanya’da Türk devrimi

Almanya’da Türk devrimi

Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya Parlamentosu'na 6 Türk birden girdi. CDU'nun hezimete uğradığı seçimlerin sonucunu Merkel, “Acı yenilgi” diye tanımladı

Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da önceki gün yapılan ve Başbakan Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi yenilgiye uğrarken, eyalet meclisine ilk kez Türkler de girdi. 6 Türk aday meclise girmeyi başardı.
Sol Parti'den aday olan Ali Atalan, Özlem Alev Demirel ve Hamide Akbayır, Yeşiller Partisi'nden Arif Ünal, Sosyal Demokrat Parti'den Serdar Yüksel ve İbrahim Yetim milletvekili seçildi. Böylece eyalet tarihinde ilk kez Türk kökenli milletvekilleri eyalet meclisine girmeye hak kazandı.
Seçimlerdeki en büyük darbeyi, iktidarda bulunan ve 2005 yılındaki seçimlere göre yüzde 10.3 oranında oy kaybederek yüzde 34.6 oranında oy alan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi aldı. CDU'nun eyalet yönetiminde ortak olduğu Hür Demokratlar da yüzde 6.7 oranında oy alabildi.
Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 34.5'ini alırken, Yeşiller yüzde 12.1, Sol Parti yüzde 5.6 oy aldı. Yeşiller 2005 seçimlerine göre oylarını yüzde 5.9, Sol Parti de yüzde 4.7 oranında artırmayı başardı.
Alman medyası, ne CDU'nun ne de SPD'nin hükümet kurmak için yeterli sayıya ulaşamadığına dikkat çekerek, bu iki parti arasında büyük koalisyon kurulabileceği tahmininde bulunuyor. Ancak SPD ile Yeşiller'in koalisyon hükümeti kurması da mümkün görünüyor.

Yunanistan etkisi
CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, partisinin seçimlerinde “acı bir yenilgi” aldığını söyledi. Merkel, CDU'nun büyük oy kaybına uğramasından kendi koalisyon hükümetinin de sorumlu olduğunu belirterek, özellikle vergi indirimine ilişkin aralarında yaptıkları tartışmaların bunda etkisi olduğunu savundu.
Uzmanlar da, Alman halkının mali krizdeki Yunanistan'a yapılan yardımlara gösterdiği tepkinin sandığa yansıdığını belirtti. Merkel ayrıca, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde dengelerin değişmesi nedeniyle yeni yasalar çıkarmakta da zorlanacaklarına işaret etti. Hükümet, Bundesrat'ta 5 oyluk çoğunluğa sahipti. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin 6 oyunun kaybedilmesi Merkel hükümetini zorlayacak.
Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.