Almanya'da Ataşelik Sorunları

Almanya'da Ataşelik Sorunları

Almanya'da eğitim ataşeliklerinin büyük bir kısmı boş.Peki MEB ne yapıyor? Yönetmelik çıkarıyor; atama yapamıyor,yönetmeliği değiştiriyor;sınav açmıyor! İlginç bir tespit ve büyük bir sorun.

Almanya genelinde Köln, Düsseldorf, Essen, Hamburg, Mainz, Nürnberg ve Stutgart Başkonsolosluğunda eğitim ataşesi bulunmazken, Berlin Eğitim Müşavirliği kadrosu da şu an boş. Vekaleten Berlin Eğitim Ataşesi tarafından yürütülüyor. Hannover, Frankfurt, Münster, Berlin, Karlsruhe ve Münih başkonsolosluklarında ise eğitim ataşesi bulunuyor

Almanya'daki onüç Türk konsolosluğundan sadece altısında eğitim ataşeliği olması ve Berlin büyükelçiliği eğitim müşavirliği kadrosunun boş olması özellikle Türkçe konusundaki endişeleri arttırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, koyduğu katı yönetmeliklerle zaman zaman sınav açsa da; kazanan çıkmıyor. Stuttgart gibi 400 bin Türk'ün yaşadığı bir yerde Ataşe olmaması son derece üzüntü verici bir durumdur. Yine Berlin Eğitim Müşavirliğinin de boş olması, Alman makamları ile olan ilişkileri imkansız kılmaktadır. Geçici çözümler üretmeye çalışan MEB, geçtiğimiz yıl Ocak ayında Stuttgart Eğitim Ataşeliğine Almanca bilmediği belirtilen bir MEB çalışanı vekaleten görevlendirmişti. Almancası olmadığı ileri sürülen bu kişi, bir yıla yakın bu görevde bulunduğı bu şekilde ne kadar faydalı olduğu da ayrıca tartışılır.

Vekaleten yürütülen Eğitim Ataşelikleri kimileri için sadece iyi bir gelir kapısı durumunda. Vekil Ataşeler ilgili bölgenin dilleri ile alakalı fakülte veya yüksek lisansından mezun olanlar arasından seçilmeli.

Türkiye Eğitim-Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum