Aliyev: Karabağ’ın statüsü ertelenebilir

Aliyev: Karabağ’ın statüsü ertelenebilir

Azerbaycan Devlet Başkanı ilham Aliyev, Ermenistan'la aralarındaki en önemli anlaşmazlık noktalarından biri olan Karabağ'ın statüsünün belirlenmesini erteleyebileceklerini söyledi.

Aliyev Rus haber kanalı Vesti'ye yaptığı açıklamada, Ermenilerin işgal altında tuttuğu Karabağ'dan çekilmesi ve bölgenin hukuki olarak Bakü'ye bağlanması gerektiği yolundaki görüşünü yineledi, ancak uzlaşma için kapıyı biraz daha araladı. Azeri lideri, Erivan'ın en çok ısrar ettiği konulardan biri olan Karabağ'la Ermenistan arasında koridor açılmasına da karşı çıkmadı ve “Kara bağlantısının onlar için ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Bu konuda bizim açımızdan bir sorun yok. Laçin koridoru bir çözüm olabilir” dedi.
Karabağlı Ermenilere garanti veren Aliyev, “Oradaki insanların kendilerini güvende hissetmesi gerektiğinin farkındayız. Hayatlarını sürdürebilmeli, kendilerini diledikleri gibi yönetebilmeliler. Baskıyı ya da müdahaleyi düşünmüyoruz”diye konuştu.
Ermenilerin Karabağ'ın bağımsızlığı dışında bir statüye yanaşmaması en önemli anlaşmazlık noktalarından birini oluşturduğu için sorunun ertelenmesinin diğer anlaşmazlık maddelerinin çözümünü kolaylaştıracağı düşünülüyor.
Son açıklamayla Bakü, statünün ertelenmesine ve koridora yeşil ışık yakabileceğini uzun süredir ilk kez yüksek sesle dile getirmiş oldu. Vesti, “İstanbul'a gitmeyen Aliyev, Amerikalılara 'Türkiye ile Azerbaycan'ı karıştırmayın' mesajı verdi ve (ABD Başkanı Barack) Obama yerine (Rusya Devlet Başkanı Dmitriy) Medvedev'i tercih etti” dedi.

Milliyet





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.