AB?kapısında 50 yıl bekletilen ikinci bir ülke yok

AB?kapısında 50 yıl bekletilen ikinci bir ülke yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Finlandiya Başbakanı Mari Kiviniemi, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler ve soruları yanıtladılar.



Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komitesi'nin 'Doğrudan Ticaret Tüzüğü' kararına ilişkin olarak, “Avrupa Parlamentosu'nun bu almış olduğu karar AB'nin bağlayıcı bir kararı değildir. AB üyesi ülkeleri bağlayıcı bir karar değildir. Bu Avrupa Birliği'nin kendi birimlerinde, komisyonlarında aldığı bir karar da değildir” dedi.
Erdoğan şöyle devam etti: “Güney Kıbrıs AB'ye kabul edildiğinde bize verilen bir taahhüt vardır, bu iki konudadır. Serbest dolaşım ve mali konuları içeren bir konudur ve o günden bugüne bu adım atılmamışır. Kendilerine her zaman şunu söylüyoruz; bu Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geçmesi gerekli bir karardır ve şu andaki yapı içinde Kıbrıs konusuna bu şekilde bir yaklaşım içinde TBMM'den böyle bir yaklaşım geçmez. Ne yazık ki AB burada olumlu yalaşım göstermediği için bu iş kilitlenmiştir. Açmak istiyorlarsa önce bunun açılması lazım, limanların açılması lazım ki, TBMM'de grubu olan partiler de bu işe olumlu bir yaklaşımı göstersinler.”

'Kendisi de çok şey kaybediyor'
Erdoğan, “AB üyelik süreci nasıl gitmektedir, düş kırıklığına uğradınız mı şu ana kadar?” şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı: “Düş kırıklığına uğramak ne demek? AB üyesi ülkeler içerisinde 50 yıl kapıda bekletilen bir ikinci ülke yok. Şu anda AB üyesi 27 ülkenin içinde Avrupa Birliği müktesebatı noktasında değerlendirme yaptığımız zaman birçoğu demokrasi, özgürlükler noktasında, ekonomik alanda aslında bizim çok gerimizde. Buna rağmen siyasi kararlarla maalesef AB üyesi yapılmış ülkeler var.
Türkiye aslında İslam dünyasıyla Batı arasında köprü sıfatı taşıyan bir ülke ve katacağı çok şey var, alacağı çok şey var.”
Finlandiya Başbakanı Kiviniemi de “Küresel olarak da Türkiye'nin önemi büyüktür. Türkiye'nin üyeliği Avrupa Birliği için değerli bir artı olacaktır” dedi.
Kiviniemi terörle ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: “Finlandiya terörü kınamaktadır ve AB de Türkiye'ye terör karşıtı mücadelesinde desteğini yinelemiştir. Finlandiya'da farklı örgütlerin faaliyetlerinde eğer yasadışı bir şey olursa onlara da biz el koyarız.”

Erbakan sorusu güldürdü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'ya hareketinden önce yaptığı basın toplantısında, “Necmettin Erbakan'ın 80 küsur yaşından sonra aktif siyasete geri dönmesini nasıl değerlendirirsiniz” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu şekilde bir soruya benim ancak vereceğim cevap 'hayırlı olsun' demektir. Mesajımızı da arkadaşlarımız geçmişler. Yani durum budur, tablo budur, İnşallah ilk fırsatta biz de telefonla arayıp kendilerini ayrıca tebrik ederiz.” Soruyu yanıtlarken Erdoğan'ın yüzündeki gülümseme dikkatlerden kaçmadı.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.