AB’den başlık jesti

AB’den başlık jesti

Müzakere tutum belgesini geçtiğimiz hafta “jet hızıyla” Brüksel'e ileten Ankara, Çek Dönem Başkanlığı için “elde kalan” tek başlığın açılmasının temmuza sarkmaması için AB'yi zorluyor.

Ankara'dan verilen mesajlarda Avrupa Birliği'yle (AB) yürütülen müzakere sürecinde başlık açmanın çok da önemli olmadığı yönündeki vurgular yoğunluğunu korusa da Türk Dışişleri Bakanlığı, “Vergilendirme” başlığının Çek Dönem Başkanlığı bitmeden açılabilmesi için yoğun çaba harcıyor
Müzakere tutum belgesini geçtiğimiz hafta “jet hızıyla” Brüksel'e ileten Ankara, Çek Dönem Başkanlığı için “elde kalan” tek başlığın açılmasının temmuza sarkmaması için AB'yi zorluyor. AB de “başlık açma konusundaki bu ısrarı” karşılıksız bırakmayarak 26 Haziran için öngörülen Hükümetlerarası Konferans tarihini 30 Haziran'a kaydırdı.
Türkiye, işler daha çabuk ilerlesin diye hazırda beklettiği “Vergilendirme” başlığıyla ilgili tutum belgesini Brüksel'den yeşil ışık alır almaz AB'ye iletti. Başlık açılmasıyla ilgili teknik sürecin normalde çok uzun zaman aldığı düşünüldüğünde “Vergilendirme” başlığı konusunda AB'nin kendini aşan bir performans sergilediği söylenebilir. Türkiye'nin müzakere tutum belgesini alır almaz yoğun bir tempoyla konu üzerine eğilen AB'nin ilgili birimlerinin önümüzdeki hafta da hemen her gününü bu konuyla geçirmesi öngörülüyor. Bir aksilik olmaması halinde başlığın Çek Dönem Başkanlığı'nın son gününde açılacağı belirtiliyor.
Türkiye, 2005'ten bu yana sadece Finlandiya Dönem Başkanlığı sırasında başlık açamamış geri kalan dönemlerde en az iki başlık açmıştı.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.