ABD Kongresi’nde Türkiye korkusu

ABD Kongresi’nde Türkiye korkusu

Amerikan milletvekilleri Türkiye'nin yeni dış politikasıyla ilgili endişelerini anlatırken, eski Ankara Büyükelçisi Wilson, “Türkiye ile birlikte çalışmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi

Amerikan Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde önceki gün yapılan “Türkiye'nin Yeni Dış Politika Yönü” başlıklı toplantıda milletvekilleri, Türkiye'nin Ortadoğu politikasıyla ilgili kaygılarını dile getirdi. Bir milletvetikilinin, “Venezuela'ya da zamanında müdahele etmedik. Şimdi baş edemiyoruz” diye benzetme yaptığı toplantıda şunlar konuşuldu:
Komisyon Başkanı Howard Berman: “Türk kamuoyu, belki de dünyadaki en Amerikan karşıtı görüşlere sahip. Bunun nedeni nedir?” diye sordu. Berman, Türkiye'nin Hamas'la olan temaslarını, “çok rahatsız edici” olarak tanımladı. Berman, “Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, 'Türkiye'nin yönü ve Amerika'yla stratejik ortaklığına bağlılığı konusunda soru işaretleri var' dedi. Benim de bu yönde kaygılarım var” diye konuştu.
Cumhuriyetçilerin en kıdemli temsilcisi Ileana Ros-Lehtinen: “Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığında herkes hemfikir gibi” dedi. Türkiye'nin İran yaptırımlarına destek vermemesini ve İran'la ticari ilişkilerini geliştirmesini eleştirdi ve Gazze ablukasının delinmesine destek vermesini de, “provokasyon” olarak nitelendirdi. AK Parti'yi, “İslami bir parti” olarak nitelendiren Ros-Lehtinen, Ergenekon soruşturmasındaki uygulamaları da eleştirdi. Ros- Lehtinen, Amerikan Kongresi'nde böyle bir oturumun yapılıyor olmasının, ilişkilerdeki dönüm noktasına işaret ettiğini savundu.
Eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson: Michael Rubin, Soner Çağaptay ve Ian Lesser ile birlikte toplantıya “uzman” olarak katılan Wilson ise, milletvekillerinin kaygılarını yatıştırmaya çalıştı. Wilson, “Türklerin hâlâ tatil için ya da çocuklarının eğitimi için ABD'yi seçtiğini unutmayın. Çocuklarını İran'daki ya da Filistin'deki okullara göndermiyorlar. Türkiye'nin yıllardır sahip olduğu Batılı olma isteği hâlâ yerinde duruyor” dedi. Wilson, “ABD'nin Türkiye ile birlikte çalışmaktan başka bir seçeneği yok” diye ekledi.
Muhafazakâr düşünce kuruluşu Amerikan Enterprise Enstitüsü uzmanı Michael Rubin: Rubin, “Tüm göstergelere rağmen Türkiye ne güvenilir bir müttefik ne de ılımlı bir güç” diyerek, Amerikan yönetiminin Türkiye'ye F-35 savaş uçağı projesini gözden geçirmesi ve İncirlik Üssü'ne alternatif geliştirmesi gerektiğini savundu.



'Soykırım tasarısını' kabul etmişti
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin yetki alanına, ABD'nin dış politikasıyla ilgili tasarı ve soruşturmalar giriyor. Ancak Temsilciler Meclisi'ne bağlı olan Komite, Senato Dış İlişkiler Komitesi kadar güçlü değil. Senato komitesinin, anlaşmaları onaylama, başkanın yaptığı atamaları onaylama gibi yetkileri bulunuyor. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde halen 23 Demokrat, 19 Cumhuriyetçi temsilci bulunuyor. Komite, geçen mart ayında “Ermeni soykırımı tasarısını” kabul etmişti.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.