ABD ile AB arasında Türkiye gerilimi

ABD ile AB arasında Türkiye gerilimi

ABD Başkanı Barack Obama, AB'ye Türkiye'nin üye olarak alınması çağrısında bulundu. Ancak Sarkozy'i Obama'ya jet cevap verdi. Sarkozy, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına karşı olduğunu yineledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye için "imtiyazlı o

AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan Obama, Türkiye'nin AB'ye alınmasının İslam dünyasına olumlu bir sinyal olacağını belirtti.

SARKOZY'DEN OBAMA'YA JET CEVAP

ABD Başkanı Obama'nın Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olarak kabul edilmesi çağrısına Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy jet cevapla karşılık verdi. Sarkozy, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına karşı olduğunu bir kez daha yineledi.

Sarkozy, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'nin AB'ye alınması yönündeki çağrısının ardından Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığını tekrarladı ve “Başkan Obama ile dirsek dirseğe çalışıyorum ama AB konusu söz konusu olduğunda buna karar vermek AB üyelerine düşer” dedi.

TÜRKİYE İMTİYAZLI ORTAK OLMALI

Türkiye'nin üyeliğine hep karşı çıktığını ve bu tavrını sürdürdüğünü belirten Sarkozy, “AB üyesi ülkelerin büyük bir çoğunluğunun da Fransa'nın tavrı çizgisinde olduğunu sanıyorum. Türkiye çok büyük bir ülke, hem Avrupa'nın, hem de ABD'nin müttefiki. İmtiyazlı bir ortak olarak kalmalıdır, tavrım değişmedi” diye konuştu.

MERKEL: "KARARLAŞTIRILMIŞ BİR ŞEY YOK"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten sonra, "Hiçbir şey kararlaştırılmış değil. İmtiyazlı ortaklık da seçenektir" dedi.

AB-ABD zirvesinin yapıldığı Prag'da gazetecilerle konuşan Merkel, Türkiye konusundaki çekincesini sürdürdü ve Obama'nın Türkiye ile ilgili sözlerinin "Amerikan geleneği" olduğunu söyledi.

"Müslüman dünyası ve özellikle de Türkiye ile yakın ilişkiler bizim için ilginç bir şey" diyen Merkel, "Ancak bunun alacağı şekli, yani tam üyelik mi, imtiyazlı ortaklık mı olacağı konusunu halen tartışmaktayız" ifadesini kullandı.

Merkel'in muhafazakar partisi, Fransız hükümeti gibi Türkiye'nin tam üyeliğine soğuk bakıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/11368465.asp?gid=229

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.