ABD camilerin yayılmasını istemiyor

ABD camilerin yayılmasını istemiyor

İkiz Kuleler'in enkazında yapılacak olan cami Manhattan'da büyük tartışmalar başlatırken, ABD'nin genelinde, özellikle de camilerin o kadar kutsal kabul edilmediği eyaletlerde, daha ateşli anlaşmazlıklar baş gösteriyor.

ABD'nin Tennesse eyaletindeki Murfreesboro kentinde, Cumhuriyetçi adaylar, Müslümanlar için daha geniş ibadet merkezleri inşa etmeyi planladıklarını açıkladı. Bunun ardından, yüzlerce kişi, bu planı protesto etmek için sokaklara döküldü



Haziran ayının sonlarında ise California'nın Temecula kentinde, Çay Partisi'ne üye bir grup insan, kentte yeni bir cami inşa etmek isteyen Müslümanların Cuma namazını köpekleriyle bastı ve Müslümanların pankartlarını sökerek, durumu protesto etti.



ABD'de bir zamanlar insanlar trafik, park sorunu ve gürültüyü bahane göstererek arka bahçelerinde cami inşa edilmesini istemiyordu. Aynı bahaneler kilise ve sinagog inşaatları için de öne sürülürdü. Ancak artık bu bahaneler rafa kaldırılmış gibi görünüyor.



MÜSLÜMANLARA ÖZGÜRLÜK VERİLECEK Mİ?

Yakın dönemdeki çatışmalarda, İslam'ı hedef alanlar, Kuran'dan alıntılar yaparak Amerika'daki Müslüman topluluğun anayasayı gizlice şeriat ile değiştirmeye çalıştırdığını öne sürdü. Son zamanlarda tartışılan konuysa şu: Müslümanlara Hıristiyanlarının yaşadığı din özgürlüğü verilecek mi, yoksa Müslümanlık tekil bir tehdit kabul edilip geri mi itilecek?



İslam'a karşı büyüyen direniş, yazarlar ve blogculardan oluşan bir yeni bir endüstriye dönüşüyor. Bazıları eskiden Müslüman olan bu insanlar, İslam'ın şiddet içerdiği ve ABD'yle uyuşmadığını mesajını vermeleri için toplantılara davet ediliyor ve kiliselerde ifade vermeleri isteniyor.



Manhattan'daki Sıfır Noktası Camisi'nin önündeki son engel, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in geçtiğimiz hafta dini özgürlük adına yaptığı konuşmayla ortadan kalkmış gibi görünüyor.



12 yıldır Temecula'da olan ve şu anda 150 aileye ulaşan Müslüman topluluk, 2000 senesinde satın aldıkları arazi üzerinde derslik ve oyun alanı içeren 23 bin 200 metre karelik bir merkez inşa etmek istiyor.



California State Üniversite'sinde öğretim görevlisi olan İmama Mahmud Harmouş, 2005 yılında yaşanan Katrina Kasırgası felaketinde New Orleans kentine gönderilen gıda yardımlarına katkıda bulunan bu Müslüman topluluğun, Şükran Günü gibi Hıristiyanlık geleneğinin etkinliklere katıldıklarını belirtti.



Harmouş, “Kimse bu küçük detayları su yüzüne çıkarmazken, bir merkez inşa etmek isteyince herkes bunu gündem yapmak için yarışıyor” dedi.



CAMİLER RADİKALLİĞİ ÖNLÜYOR

Duke ve Kuzey Carolina Üniversiteleri'nin ABD'li Müslümanlar ve terörizm üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, modern camiler aslında İslamcı militan ve terörizmin yayılmasını önlüyor. İki yıl süren araştırma, cami liderlerinin radikalciliği önlemeye, şiddet karşıtlığını yaymaya ve gençlere yönelik programlar geliştirmeye çalıştığını ortaya çıkardı.



Murfreesboro'daki cami bu yıl direnişle karşılaşan üçüncü cami. Politik husus haline gelmelerinin nedeni ise ABD Kongresi ve belediye başkanlığına aday olan Cumhuriyetçi Parti adaylarının camiyi hedef alması.



Murfreesboro İslami Merkezi sözcüsü Camie Ayaş, “Müslümanların çoğu ABD'ye anayasaya saygıları olduğu için geliyor. Şeriat kurallarından ABD anayasasına karşı bir şey yok. Eğer olsaydı Müslümanlar burada yaşamazdı” eleştirisinde bulundu.



Wisconsin'de ise yaşanan gerginlik şehir konseyinin oy birliğiyle eski gıda dükkânının yerine cami inşa edilmesine izin vermesiyle sona erdi. Dükkânın sahibi Dr. Mansoor Rıza, Müslümanlara gösterilen tepkiyi şöyle özetledi: “Yahudiler, Katolikler, İrlandalılar, Almanlar ve Japonlar gibi bu ülkeye gelen her yeni grup Müslümanların çektiği sıkıntıyı yaşadı. Bence artık bunun bedelini ödemek bize düşüyor. Sonuçta bu sorun bizim için de çözülmüş olacak.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.