AB vizesi kolaylaşıyor

AB vizesi kolaylaşıyor

Avrupa Birliği Komisyonu, AB ülkeleri içiişleri bakanlarının 26 Nisan’da yapacağı toplantıya sunulmak üzere, Türklere yönelik vizelerin “kolaylaştırılması” konusunda bir “yol haritası” hazırladı.

Hazırlanan plan, 1 Temmuz’dan itibaren birçok meslek gruplarına “uzun süreli” vizelerin verilmesini, vize ücretlerinin indirilmesini, vize belgelerinin “tek tip” olmasını, emekli ya da öğrencilerden ise vize ücretinin alınmamasını öngörüyor. 26 Nisan’daki toplantıda, içişleri bakanlarının AB Komisyonu’nu vizelerin tamamen kaldırılmasıyla ilgili “vize muafiyeti” görüşmeleri yapmak üzere görevlendirmesi ve buna karşılık Türkiye’nin AB ülkelerine kaçak olarak giden yabancıların iadesini öngören anlaşmayı imzalaması halinde yürürlüğe girecek olan ‘vize kolaylığı’ şu uygulamaları getirecek:

- Ticaret odalarına kayıtlı işadamları ile sanatçılar, sporcular, gazetecilere 5 yıla kadar uzun süreli vizeler verilecek.
- Gazeteciler, 12 yaş altındakiler, sivil toplum kuruluşları ve dernek yöneticileri vize ücreti ödemeyecek.
- Vize başvuruları en fazla 15 günde sonuçlandırılacak.
- Vize ücretleri 35 euroya düşecek.
- Vize başvuruları ilgili konsolokluklar tarafından reddedilirse, bunun nedeni yazılı olarak bildirilecek.
- Vizelerin reddedilmesine yönelik başvuru sahibinin dava açma hakkı olacak.
- Yol haritasında ayrıca, Türkiye’de çeşitli kentlere ‘konsolosluk’ hizmeti verebilecek ‘vize daireleri’ açılması da yer alıyor.

 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.