A sınıfı Merkez Bankası

A sınıfı Merkez Bankası

Durmuş Yılmaz, dünyanın en iyi 7 merkez bankası başkanı arasına seçildi. Hükümet ve ihracatçının eleştirdiği başkan Yılmaz A notuna layık görüldü

Türk lirasının aşırı değerlendiği gerekçesiyle ihracatçılar ve kimi zaman hükümet tarafından eleştirilen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, prestijli ekonomi dergisi Global Finance tarafından '2010 Yılı Dünyanın En Başarılı Merkez Bankası Başkanları' arasına seçildi.
Dünya çapında başarılı yönetimi nedeniyle 7 merkez bankası başkanının 'A' notunu alarak girdiği listede Yılmaz'ın yanı sıra AB Merkez Bankası Başkanı Trichet ile Avustralya, İsrail, Malezya, Güney Kore ve Tayvan merkez bankası başkanları da yer aldı.
Merkezi New York'ta bulunan Global Finance, 1994 yılından bu yana 30 'kilit' ülkenin merkez bankası başkanlarının performansını ölçüyor. Dergi, başkanlara, enflasyon kontrolü, ekonomik büyüme hedefleri, para birimi istikrarı ve faiz oranları yönetimi gibi kriterlere göre, 'A' ile 'F' arasında değişen notlar veriyor. 'A' fevkalade bir performans, 'F' ise başarısızlık anlamına geliyor. Durmuş Yılmaz, Global Finance dergisinin 2009 yılındaki değerlendirmesinde ise 'B' notu almıştı.


İŞTE TAM NOT ALAN BAŞKANLAR VE İCRAATLARI

Durmuş Yılmaz (Türkiye)
2006 yılından beri Merkez Bankası Başkanı olan Durmuş Yılmaz, ekonomik krizin etkisini gösterdiği Ekim 2008'den itibaren yüzde 16.75 olan faizleri yüzde 6.25'e kadar indirdi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını korumak için çalıştı. Yumuşak kişiliği ile sürtüşmeler olsa da hükümetle dengeyi korudu. IMF'nin faizleri artırma çağrısına uymadı. Düşük faiz politikasının da etkisiyle Türkiye ikinci çeyrekte Çin'le birlikte yüzde 10.3 ile en büyük büyümeyi kaydetti.

FED Başkanı 'C' alabildi
Global Finance dergisi tarafından performansları ölçülen 30 merkez bankası başkanı arasında, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin 'C' notunu alması dikkat çekti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King 'B' notu alırken Japon meslektaşının notu Masaaki Shirakawa ancak 'C' alabildi. Değerlendirmede hiç bir başkana 'F' notu verilmezken Japonya, Çin, Hindistan ve Macaristan'ın merkez bankası başkanlarına 'C', Arjantin ve Endonezya'nın başkanlarına ise 'D' notu verildi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.