90’ıma girmeden Türkiye AB’ye üye olur

90’ıma girmeden Türkiye AB’ye üye olur

Finlandiya eski Cumhurbaşkanı 72 yaşındaki Martti Ahtisaari, “Roma'da bir falcı 90 yaşına kadar yaşayacağımı söyledi. Umarım ben 90 yaşına gelmeden Türkiye AB üyesi olur” dedi.

Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı ve 2008 Nobel Barış Ödülü sahibi Ahtisaari, Brookings Enstitüsü'nde, Türkiye ve AB ilişkileri ile yayınladıkları son rapor hakkında konuştu. Bağımsız Komisyon'un gerçekten bağımsız çalıştığının altını çizen Ahtisaari, AB'deki bazı ülkelerin tutumunun Türkiye ile müzakere sürecine darbe vurduğunu söyledi, “AB hükümetlerinin çoğu hâlâ Türkiye'yi destekliyor” dedi. Ahtisaari, AKP hükümetini, Türkiye'nin 2000-2005 dönemindeki reformcu atılımlarına tekrar geri dönmeye çağırdı.

İtibarı yitirmeyelim

Kürtler ile ilgili olarak Türkiye'de ilerleme yaşandığını, Ermenistan ile açılımların önemli olduğunu belirten Ahtisaari, çeşitli ülkelerin parlamantolarında Ermeni iddialarıyla ilgili alınan kararların verimli olmadığını düşündüğünü kaydetti. Ahtisaari, bir süre önce Brüksel, Stokholm ve Paris'e giderek iki ayrı mesaj verdiklerini söyledi.

Ahtisaari, Türkiye'ye de herkese davranıldığı gibi davranılmasını, üyelik müzakerelerine engel getirilmesine son verilmesini ve de bir aday ülke olan Türkiye için imtiyazlı ortaklık gibi alternatiflerden söz edilememesini istediklerini vurguladı. Ahtisaari, “Türkiye'ye adil davranılmadığı için itibarımızın yitirilmesini istemiyorum” dedi.
Ahtisaari, Türkiye'de Kürtler konusunda kuşkusuz ilerleme olduğunu ve İslamizasyon gibi bir kaygısı olmadığını belirterek, demokrasi konusunda AB üyelerinin de daha gidecek çok yolu olduğuna işaret etti.

Derviş ve Gül olsa

Ahtisaari, bir soruya da şu karşılığı verdi: “AB'nin dünyada etkili olmasını istiyoruz. Ama, birçok uluslararası kuruluşun üyesi ve Müslüman olan Türkiye'yi aramıza almazsak ve seni istemiyoruz dersek bizim itibarımız ne kadardır? Türkiye AB'ye canlılık getirir. Korkmayalım. Kendimize güven ne oldu. Kemal Derviş veya Abdullah Gül gibi yetenekli liderlerin bir AB toplantısını yönettiğini düşünün. Ben kendimi çok rahat hissederim.”

Kim temiz ki?

Bir Ermeni basın mensubunun soykırım iddialarını ve çeşitli parlamentoların kararlarını gündeme getirmesi üzerine, Ahtisaari, “Türkiye'nin hepimizden farklı olduğunu düşünmüyorum. Avrupa'da kendi tarihine ve geçmişine gerçekten ve derinden bakan tek ülke Almanya. Hepimiz kendimize biz temizmiyiz diye sormalıyız. Türkiye ile Ermenistan arasındaki son gelişmeleri memnunlukla karşılıyorum” dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.