9 dakika yetmedi

9 dakika yetmedi

Japonların cep telefonlarına gönderilen mesaj 'Bir saat içinde tsunami geliyor, kıyılardan kaçın' diyordu ama dev dalgalar 9 dakika sonra vurdu

Dünyanın deprem araştırmaları konusunda en gelişmiş ülkesi olan Japonya, deprem ve tsunamiyi önceden haber veren bir sistem geliştirmişti. Bu sayede depremden 25 saniye, tsunamiden ise 9 dakika önce vatandaşlarını uyarabildi. Ancak bu kısa süreler 9.0 büyüklüğündeki deprem sonrasında onbinlerce kişinin hayatını kurtarmak için yeterli olmadı.

7.9’LUK ARTÇI PANİĞİ

Şimdi de ülkede 7.9’luk bir artçı sarsıntı paniği yaşanıyor. Deprem bilimcilere göre bunun gerçekleşme olasılığı yüzde 70. Nükleer panik de devam ediyor. Fukuşima santralindeki bir reaktörde daha dün patlama oldu. Santrale 90 km. uzakta bile radyasyon tespit edildi. 10 binin üzerinde denilen ölü sayısının enkaz kaldırıldıkça artmasından korkuluyor.

Kaçabildiler mi?

SADECE 9 DAKİKALARI VARDI


Japonların erken uyarı sistemi depremden 20-25 saniye önce sarsıntının geleceğini cep telefonları ve TV aracılığıyla halka duyurdu. Depremin ardından 10 dakika içinde tsunami dalgalarının ülkeyi vuracağı hesaplanarak bu kez de cep telefonlarına, “1 saat içinde tsunami vuracak kıyılardan uzak durun” mesajı geldi. Ancak 10 metrelik dev dalgalar bu mesajdan 9 dakika sonra, daha kimse kıyılardan uzaklaşamadan Miyagi’yi vurdu.
vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.