657'de değişecek maddeler belli oldu

657'de değişecek maddeler belli oldu

'Atanmış' bürokratlara dokunulmazlık zırhı sağlayan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle özellikle müsteşar, genel müdür ve daire başkanı konumunda yer alan bürokratların görev sürelerinin cumhurbaşkanı seçimleriyle paralel olması

Star Gazetesi'nden Selim Efe Erdem'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapılacak olağanüstü kongre ile yeniden AK Parti Genel Başkanı olacak. 998 gün sonra "aşkım" dediği partisinin başına geçecek olan Erdoğan, 2023 sonrası hedefler ile Türkiye'yi yeni çağa taşıyacak yol haritasını da açıklayacak. "Demokrasi, değişim ve reform" sloganıyla başlatılacak dev hamle Türkiye'yi bürokrasi, ekonomi, savunma, eğitim, sağlık, kültür ve diplomasi alanlarında hızlı ve etkin bir devlet yapısına; milleti ise 'daha yüksek refah seviyesine' kavuşturacak.

- REFORM SÜRECİ: AK Parti Genel Başkanı olarak 2002'de 'Yeni Türkiye' sloganıyla yola çıkan Erdoğan, bu amaçla Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyan projeleri hayata geçirdi. Şimdi ise 2023 ve sonrası, ülkeyi yeni bir çağa hazırlayacak hedefleri belirleyen Erdoğan'ın 'ilk 100 gün' ve ilk 6 ayda devletin demokratik standartlarını yükseltecek reform sürecini da başlatması bekleniyor.

- HIZLI BÜROKRASİ: Reformun en önemli ayaklarından biri, etkin devlet yapısını hayata geçirerek hantal bürokratik yapıyı yok edecek kamu personeli düzenlemesi olacak. 'Atanmış' bürokratlara dokunulmazlık zırhı sağlayan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle özellikle müsteşar, genel müdür ve daire başkanı konumunda yer alan bürokratların görev sürelerinin cumhurbaşkanı seçimleriyle paralel olması planlanıyor. Böylece bürokratların mahkeme kararıyla onlarca kez göreve dönmesinin de önüne geçilebilecek. Taşeron işçilerin kadroya alınmasının yanı sıra memurların sınırsız iş güvencesinin performansa, esnek çalışma şartına ve sözleşmeye bağlı düzenleme altına alınabilecek.

- ANAYASA VE HUKUK: 16 Nisan referandumunda kabul edilen maddelerle bağlantılı olarak anayasa, kanun ve yönetmeliklerde ihtiyaç duyulan değişiklikler gündemde olacak. Seçim barajı, seçim sistemi, partiler kanunlarının da değişmesi bekleniyor. Yargı sisteminin hızlanması için personel ve teknolojik alt yapı konuları da öne çıkan başlıklar arasında.

- EĞİTİM VE SAĞLIK: Hem orta hem de yüksek eğitimde ülkenin ihtiyaçlarına yönelik mezunlar yetiştirilmesi için düzenleme gündemde. İşsiz mezunlar üreten sistem yerine özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu ara elaman yetiştirecek teknik eğitim okullarının yeni dönemde öne çıkması bekleniyor. Şehir hastaneleriyle mevcut alt yapıyı güçlendiren Sağlık Bakanlığı'nın, başta büyükşehirdekiler olmak üzere hastane standartlarını yükseltmesi ve sağlık turizmini yükseltmesi hedefleniyor.

- BİRLİK MESAJI: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'iki makam odası' yaptırarak parti ve devlet işlerini birbirinden ayrı tutacağına ilişkin de güçlü bir mesaj veriyor. Cumhurbaşkanı olarak Beştepe Külliyesi'nden devlet işlerini yürüten Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı olarak ise partisinin Ankara'daki Genel Merkezi'ndeki odasında çalışacak. "80 milyonu kucaklayan" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberine dikkat çekerek milli birliğin önemine dikkat çekmesi de bekleniyor.

- DÖRT İLKE: Türk siyasetinin ana akımını oluşturan 'milliyetçi-muhafazakar' hareketin hassasiyetlerini yansıtan '4 ilke'nin parti tüzüğüne girmesi de dikkat çekti. CHP'nin altı oku, ülkücü hareketin dokuz ışığı gibi 1950'de Adnan Menderes'le başlayan milliyetçi ve muhafazakar kitlenin hassasiyetlerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet' söylemi de '4 ilke' olarak yeni dönemde öne çıkacak.

- DIŞ POLİTİKA: Bölgesel aktör olan Türkiye'nin, küresel aktör olarak dünyaya yön vermesi hedefleniyor. Avrupa Birliği üyelik süreci hedefinin güçlendirilmesinin yanı sıra Çin ve Rusya ile 'İpek Yolu İşbirliği'nin güçlendirilmesi, İslam İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerde siyasi ve ticari ilişkilerin artırılması, NATO güvenlik konseptinin yanında İslam Ordusu gibi atılımlarla ülkenin dış politikasına çeşitlilik ve denge getirilmesi bekleniyor.

- DEMOKRASİ: Türkiye'de, 2002'den bu yana insan hakları ve demokrasi alanında atılan adımlara ek olarak, çağın gereği olarak yasalarda yapılması gereken yeni düzenlemeler de hız kazanacak. Demokratik hak ve özgürlüklerinin artırılmasına yönelik adımlar atılacak. Başta FETÖ ve PKK'yla mücadele olmak üzere terör örgütleri topluma ve devlete tehdit olmaktan çıkana kadar mevcut terörle mücadeleye devam edilecek.(Star)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.