5 yıllık vergi kalktı, Çin malı lastiklere yeniden kapı açıldı

5 yıllık vergi kalktı, Çin malı lastiklere yeniden kapı açıldı

Çin lastiklerine uygulanan 5 yıllık anti-damping vergisi itiraz eden olmayınca kalktı. Lastik üreticileri 5 yıl önce koydurdukları anti damping vergisi için bu kez yeterli sayıda başvuru yapmadı. Çin kökenli ucuz lastik satışlarının patlama yapması beklen

Geçtiğimiz aylarda Çin malı lastiklere 5 yıl önce getirilen yüzde 87'lik anti-damping vergisi kaldırıldı. Yerli sanayiyi koruma amaçlı uygulanmaya başlanan bu vergi, yine yerli sanayicvilerin şikayetiyle konulmuştu. Bu yıl yerli lastik sanayicileri, anti-damping vergisinin 5 yıl daha uzaltılması için başvurmayınca bu vergi ortadan kalktı. Koruma duvarının kalkmasıyla 2011 yılında piyasada yaygınlaşacak Çin malı lastiklerin 500 bin adetlik satışlara çıkacağı tahmin ediliyor.
Çin malı lastik ithalatında yerli lastik sanayicilerinin talebiyle 2005 yılında konan anti-damping vergisinin kalkması arz sıkıntısının yaşandığı lastikte ucuz mal ithalatına hız vermesi bekleniyor.
Çin'den lastik ithalatını sınırlayan verginin yenilenmesi için yeniden başvurulmamasının nedeni olarak da ana üreticilerin de Çin'den ithalat istekleri gösteriliyor.
Anti-damping vergisinin iki segmentte kalkmasıyla bu ülkede üretilen otomobil ve hafif ticari araç lastikleri artık % 4.5 vergiyle gelecek. Çin'den ithal edilecek lastiklerin azalan vergi yükü nedeniyle ucuzlamasıyla Türkiye'de yıllık üretim kapasiteleri 25 milyon adeti bulan Brisa, Pirelli, Goodyear, Petlas gibi üreticilerin bu kapasite kullanım sorunu yaşaması öngörülüyor.
Brisa, Pirelli, Petlas gibi yerli üreticiler, 2005 yılında Çin'den ithal edilecek ve haksız rekabet yaratacak ucuz lastiklere karşı üretim, ihracat ve iç satışlarını korumak için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurarak antidamping soruşturması istediler. Bunun sonucunda Türkiye, Çin'den gelecek lastiklere karşı anti-damping vergisini 5 yıllığına yürürlüğe koydu. Bu sayede sektör kendini Çin lastiğine karşı güvenceye aldı.

ÜRETİM Mİ İTHALAT MI?
Ancak bu yıl lastikçilerin stratejisi değişti. Dünya lastik talebinin son iki yılda hızlı bir dalgalanma yaşayacağını tahmin edemeyen lastik devleri, bu yıl talebi karşılamakta zorlanıyorlar. Bunun üzerine sektörün önemli bir kısmı patlayan talebi karşılamak ve Çin üretimi lastiklere erişebilmek için anti-damping vergisinin kalkmasını tercih etti. Birkaç marka bunun devamı için yine devreye girdi ama diğerlerinin desteği çekmesi sonucu başvuru için yeter sayı sağlanamadı. Böylece Çin kökenli binek ve hafif ticari araç lastiklerindeki anti-damping vergisi, 20 Ağustos 2010'da sona ererken ağır vasıta, zirai araç ve iş makinesi lastiklerindeki uygulamanın devam etmesi kararı alındı.

BÜYÜK MARKALAR DAÇİN'DEN İTHAL EDECEK
Çin pazarının büyüklüğü ve maliyet avantajı karşısında gözleri parlayan lastik devleri son yıllarda Çin'de yeni tesisler açtı. 2011'de hem uluslararası devler hem de Çin markaları Türkiye'ye gelecek. Seneye yenileme pazarının yüzde 5'inin Çin'de üretilen lastiklerden oluşması öngörülüyor. Yaklaşık 9 milyon adetlerdeki lastik yenileme pazarı bu yıl 10.5 milyon olacak. 2011'de ise yenileme pazarının 11.5 milyon, OE lastik pazarının ise 6 milyonun üzerine çakacağı düşünülüyor.
akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.