30 bin yetmez, en az 50 bin öğretmen alınsın

30 bin yetmez, en az 50 bin öğretmen alınsın

Milletvekili Muharrem İnce ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, önceki gece Genç Bakış'ın konuğuydu.

Ankara'da Atılım Üniversitesi'nde gerçekleşen programda, İnce, Bakan Çubukçu'ya bir kez daha hodri meydan çekti. KPSS skandalını ortaya çıkaran Koncuk da, iktidarın kopyacıların üzerine yeterince gitmediğini söyledi.
Öğrencilerin yanı sıra atamaları yapılmayan öğretmenlerin de katıldığı programda, konukların da konuşmacıların da ortak arzusu, 6 Aralık'ta gerçekleşecek atama döneminde 30 bin kişilik kadronun 50 bine çıkartılması ve erteleme nedeniyle yaş sınırını aşanlarla, askerlik erteleme süresi biten öğretmenlerin sorunlarına çözüm üretilmesiydi.
İşte programdan satır başladı:

Eğitim iyi yönetilmiyor
Muharrem İnce
- FATİH Projesi'ni araştırdım. Bu projede Başbakan var, Ulaştırma Bakanı var, Nimet Çubukçu var ama uzmanlar, psikologlar, eğitim sosyologları yok. Peki nasıl olacak, bu teknolojiden nasıl yaralanacağız?
- Akıllı tahta olayını dershaneler 10 sene kullandı vazgeçti, yakında yine tebeşire dönerlerse şaşırmayın.
- FATİH Projesi'nden önce “Öğrenme Nesnesi Projesi” diye bir proje açılmış, başvurular alınmış fakat üzerinden 6 ay geçmesine rağmen sonucu hâlâ açıklanamadı. Milyon liralar harcanmış bir proje rafta.

Bu projeye ne oldu?
- Sayın Nimet Çubukçu'yu düelloya davet ettim. Gelin ikimiz de KPSS'ye girelim, düşük puan alan istifa etsin dedim. Arkadaşım beni uyardı “sakın sınava girme Bakan soruları alır 120'de 120 yapar rezil olursun” dedi.
- Milli Eğitim Bakanı'yla istediği zaman istediği üniversitede karşı karşıya gelebilirim. Ama hem bilmiyor hem de gelmiyor.
- Kopya skandalı ile ilgili iki tane soru önergesi verdim henüz yanıt alamadım. CHP Grup Başkan Vekilleri olarak Meclis araştırması istedik AKP bunu reddetti. Başbakan bu skandalın arkasında kimler olduğunu bal gibi de biliyor, ucu dostlarına dayandığı için açıklayamıyor.
- Birileri soruları çalıp çocukları en iyi yerlerde okusun diye uğraşıyor. Gözlerini hırs bürümüş.
- 8 yılda benden iş isteyen, torpil isteyen oldu ama çocuğumu tıp fakültesine, hukuk fakültesine sok diye gelen kimse olmadı. Bu ÖSYM'ye güvenden kaynaklanıyordu. Bu ülkede tüm yurttaşlar o sınavların eşit, adil yapıldığına inanıyordu, ta ki AKP iktidarına kadar...

AKP türbanı çözmek istemiyor
- Çünkü bir kanunla ÖSYM'nin parasının önemli bir kısmına el konuldu. Yani bile bile Türkiye'nin en ciddi, en güvenilir kurumuna hata yaptırmak için onu yıprattılar.
- Bize 300 bin değil 500 bin öğretmen lazım. 359 bin öğrenci birleştirilmiş sınıflarda okuyor. İkili eğitimde 5.5 milyon, taşımalı eğitimde 668 bin öğrencimiz var. Okula devam etmeyen öğrencimiz 200 bin. Ayrıca kalabalık sınıf sorunumuz var.
- Kılıçdaroğlu'nun türban sorununu çözelim açıklamasından sonra AKP'nin Grup Başkan Vekilleri ziyarete geldi. Biz türbanın serbest bırakılmasından yanayız ama size güvenmiyoruz. Sıra, önce lise sonra ilköğretim sonra da kamuda türbanın serbest olmasına gelecek bu konuda topluma yasal ya da anayasal güvence verilmeli dedik. Sn. Nurettin Canikli “hayır bu güvenceyi veremeyiz 10 yıl sonra ne olacağı belli değil” dedi. Çekip gittiler. Biz elimizi uzatmışız gel çözelim demişiz. MHP de hazır. Ama AKP'nin niyeti sorun çözmek değil oy devşirmektir.
- AKP yıllarca YÖK'ü eleştirdi. Ama ne zaman ki YÖK'ü ele geçirdiler artık bir şey demiyorlar. Amaç iyileştirmek değil diz çöktürene kadar uğraşmak.

Diğer sınavlarda da şaibe var
İsmail Koncuk
- KPSS skandalı öncesinde diğer sınavlarda benzer durumlar olduğunu düşünüyorum.
Bu 2010 yılına has bir rezalet değil.
- Neredeyse bu hırsızlığı neden ortaya çıkardınız, bu ortaya çıkmazsa ben öğretmen olacaktım diye kızan, hakaret eden gençler gördük. Gelecek kaygısıyla bir nesli kaybettik.
- KPSS'de genel kültür ve genel yetenek testlerinde de kopya çekildiğini düşünüyorum ama belgesiyle ispatlayamadık.
- KPSS skandalı hakkında Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması iktidar partisi milletvekillerince reddedildi. Ben iktidar partisi olsam “kim benim iktidarımda böyle bir şey yapar” diye ayağa kalkarım. Ama iktidar hiç üzerine alınmadı.

Bakan güven vermiyor
- Şu an sözüne güvenilmeyen bir Milli Eğitim Bakanı var. Sözleşmelilere verdiği sözü tutmadı. Böyle bir bakana eğitim çalışanlarının güvenmesi mümkün mü?
- Hükümete sesleniyorum 6 Aralık'ta 30 bin değil 50 bin atama yapsın. Devletin bunu yapacak gücü var.
- Mahrumiyet bölgelerine çalışan öğretmenlere farklı maaş vermek zorundayız. Çukurca'da görev yapan öğretmenle Milas'ta görev yapan öğretmene aynı ücreti verirsek elbette kimse Çukurca'ya gitmez.
- 1923'te bir öğretmenin maaşı 23 Cumhuriyet altını. Bugün ise ortalama 4 Cumhuriyet altını.
- Yüksek öğretimde türbanın serbest bırakılması şart. Türkiye artık bunu tartışmamalı.
Özetin özeti: Eğitim kazanı fokur fokur kaynamaya devam ediyor...

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.