2024 Yurt Dışı Lisansüstü Programlarının Ayrıntıları ve Kontenjanları Belli Oldu
2023 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adaylar için Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, 81 üniversite ve 27 farklı kamu kurumu adına toplam 850 öğrenci yurt dışına gönderilecek. Bu öğrenciler, 69 farklı ülkede çeşitli lis
Bakanlık, burslu olarak yurt dışına gönderilecek öğrenci sayısını belirledi ve 430 farklı lisansüstü alanında burs tahsis edileceğini açıkladı. Bu alanlar arasında ülke/bölge çalışmaları, sürdürülebilir çevre, siber güvenlik, veri bilimi, yapay zeka, enerji sistemleri, robotik sistemler, savunma teknolojileri ve daha birçok konu bulunmaktadır.
YLSY kapsamında 47 kontenjan, özellikle Afrika, Balkanlar, Latin Amerika, Hindistan, Asya Pasifik, Avrupa ve diğer alanlarda ülke-bölge çalışmaları için açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı adına da 35 kontenjan belirlendi, bu kontenjanlar arasında eğitimde yeni teknolojiler, yapay zeka eğitimi, eğitim felsefesi gibi konular bulunuyor.
Başvuru şartları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lisans mezunu olmak, ALES'ten en az 75 puan almak gibi kriterler bulunmaktadır. Başvurular 29 Aralık'a kadar alınacak ve adaylar ALES puanı ve lisans mezuniyet notuna göre değerlendirilecek. Sözlü sınavda adaylar, alan bilgisi, iletişim becerileri, akademik çalışmalara yatkınlık gibi kriterlere göre değerlendirilecek.
Yurt içinde ve yurt dışında yabancı dil eğitimi imkanı da sunulan programda, öğrencilerin burs almaya hak kazanmalarının ardından yabancı dil puanlarını almalarına destek olunacak. Sözlü sınavdan sonra belirlenen YLSY yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, tercihleri doğrultusunda kurum kontenjanlarına yerleştirilecek.
YLSY kapsamında öğrencilere maddi destek sağlanacak, bu destek okul ödemeleri, aylık burslar, sağlık giderleri, ulaşım giderleri gibi kalemleri içeriyor. Türkiye'nin son 20 yılında YLSY programından yararlanan öğrenci sayısı 11 bin 943'e ulaşmış durumda.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.