2010 yılında veli 6 bin 958 TL harcayacak!

2010 yılında veli 6 bin 958 TL harcayacak!

İlköğretimde öğrencisi olan bir veli yıl içinde 6 bin 958 TL, ortaöğretimde öğrenci okutan bir veli ise yıl içinde 8 bin 698 TL eğitim harcaması yapacak.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Pi Gruba yaptırdıkları araştırmaya göre, dershane, servis ve özel kurs giderleri dışında ilköğretimde öğrencisi olan bir velinin yıl içinde 6 bin 958 TL, ortaöğretimde öğrenci okutan bir velinin ise yıl içinde 8 bin 698 TL eğitim harcaması yapacağını bildirdi.

Avcı yaptığı yazılı açıklamada, BES'in Pi Gruba yaptırdığı araştırmada, 2010 yılında ilk-ortaöğretimde çocuğu okuyacak olan bir velinin, giyecek, beslenme, kırtasiye, yardımcı kitap, defter, kalem, kağıt, fotokopi, kırtasiye, kayıt parası, katkı parası, temizlik, güvenlik katkı paraları gibi toplam 40 kalem için para harcayacağını belirtti.

-SERVİSE BİN 200 TL, DERSHANEYE 3 BİN TL-

Avcı, eğitim harcamalarının GSYİH içindeki payının, dünya ortalamasında yüzde 4.4, AB ortalamasında ise yüzde 5.1 düzeyinde bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin 2010 eğitim bütçesinin ise yüzde 2.7 olduğunu kaydetti. Avcı, velilerin bütçesine en fazla yük getirecek eğitim kaleminin dershane, etüt ve servis ücretleri olduğunu da ifade ederek, araştırmaya göre velilerin, bir öğrenci için yıl boyunca en az servis için bin 200 TL, etüt için 2 bin 500 TL ve dershane için en az 3 bin TL harcayacaklarını da bildirdi.

Avcı, eğitimin paralı hale getirilmesinin Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun bilinmesine rağmen, okul kayıtlarında başlayan ve yıl boyunca türlü adlarla devam eden kayıt parası, harç parası, elektrik, ısınma katkı payı gibi devletin öğrencilerden para toplanması ayıbına son vermesi gerektiğini de ekledi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.