2 milyon lira emekli ikramiyesi

2 milyon lira emekli ikramiyesi

Ayda 42 bin lira giren haneye, 2 milyon liralık ikramiye

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük, ülkede ekonomik sıkıntılar bulunduğunu ve birçok konuda tedbir alınması gerektiğini belirtirken, “Memur karı koca evine 42 bin lira maaş giriyor, bir karı-koca emekli de 2 milyon ikramiye götürüyor. Buna ekonomi nasıl dayanır” dedi.

KKTC Bakanlar Kurulu'nun 'siesta' denilen yaz mesaisi uygulamasını kaldırması ve bir dizi ekonomik tedbir açıklaması adayı karıştırırken, Başbakan İrsen Küçük gelir adaletsizliğine dikkat çekerek “Ekonomi buna nasıl dayansın” dedi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Başbakan Küçük, ayda 42 bin lira giren haneler olduğunu söyledi.

“Buna ekonomi nasıl dayanır” diyen Küçük, şöyle konuştu:

“Kamuda çalışan bir karı koca, 42 bin TL evine götürüyor. Buna hangi ekonomi dayanır? Bir tarafta asgari ücretle çalışanlar ya da işsiz insanımız, diğer yandan da bir haneye 42 bin TL giriyor. Bunlar için tedbirler almak lazım ve biz hükümet olarak gereken tedbiri alacağız. Karı koca emekli olacak, 2 milyon para götürecek evine. Buna ekonomi nasıl dayanır?”
5-6 bin lira emekli maaşı
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, bütçe açıklarının 600 milyon lirayı geçtiğini belirterek, “Anavatanımız bu yıl 450 milyon veriyor. Kemer sıkıp 150 milyonunu da biz bulacağız, ayda 5-6 bin lira emekli maaşı alanları vergilendiriyoruz. Memur karı koca evine 42 bin lira maaş, bir karı koca emekli de 2 milyon ikramiye götürüyor. Olmaz böyle uygulama” diyerek, kemer sıkma politikasına destek istedi. KKTC'de kamu çalışanları arasında tepkilere neden olan kararların ardından görüştüğümüz Maliye Bakanı Ersin Tatar ise şunları söyledi:

“Bu ülkede 5 bin lira, 6 bin lira emekli maaşı alanlar var. Yılda 14 maaş uygulayan bazı kurumlarda “trilyona” varan emekli ikramiyesi alınıyor. Bir karı koca devlet bankasından emekli oluyor ve 2 milyon lira ikramiye evine götürüyor. 14'üncü maaşını alan karı koca 42 bin lira evine götürüyor. Biz bunlara engel olacağız. Sendikaların anavatanımıza laf atarak eylemler yapacağını biliyoruz. Halkımızdan küçük bir fedakârlık istiyoruz, Türkiye'den gelen parayı maaşa değil yatırıma vermek istiyoruz.”
Türkiye'den 3 milyar
Türkiye'nin KKTC'nin daha istikrarlı bir ekonomiye ve kamu maliyesine sahip olmasını istediğini belirten Ersin Tatar, şu bilgileri verdi: “Bütçe açığımız 600 milyon lirayı geçti. Anavatanımız bu yıl 450 milyon veriyor. Kemer sıkıp 150 milyonunu da biz bulacağız. Türkiye bizim IMF'miz ve imzaladığımız mali protokolün de arkasındayız. Türkiye 3 yılda 3 milyar lira veriyor. Ayrıca, Türkiye istemese de daha sağlıklı ekonomi için bunları yapmak ve ayaklarımız üzerinde durmak zorundayız. Memura verilen 13'üncü maaşa dokunmuyoruz. Emekli ikramiyelerine de dokunmuyoruz. Kıbrıs sorunu çözülürse, Rumlar karşısında ekonomik olarak yok olmamak için de kamu maliyesini düzeltmek zorundayız. Önlem almaya devam edeceğiz. Türkiye sürekli yardım yapıyor ama çok övdükleri AB, '5 yıl için 259 milyon Euro yardım yapacağım' dedi. Tüm dünya krizde, maaşlar indiriliyor İngiltere'de Kraliçe'nin bile ödeneklerini kestiler.” Yüzyıllık siesta tarihe karışacak KKTC'de Bakanlar Kurulu'nun önceki gün açıkladığı ve 35 sendikanın genel grev tehdidinde bulunduğu tedbirler şöyle: İngiliz sömürge döneminden bu yana yılın 5 ayı öğleden sonra mesai yapılmamasını öngören yasa değiştiriliyor.


Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.