18. Milli Eğitim Şurasından Yönetici Atama Konusunda İnciler!

18. Milli Eğitim Şurasından Yönetici Atama Konusunda İnciler!

Bilindiği üzere 18. Milli Eğitim Şurası sonuçlandı ve raporu da yayınlandı. Bu raporda en çok dikkat çeken konular ise son yılarda eğitim camiasını meşgul eden ve uzun bir süreçten sonra nihayet herkesin kabul edeceği nispeten objektif bir sisteme kavuşan

Okul müdürlerinin eğitim- öğretim liderliği ve işletme yöneticiliği rolleri birbirinden ayrı düşünülmeli, okul yöneticileri genel idari hizmetler sınıfına alınmalı, yeni kadro ihdası yapılmalıdır. Okul müdürlerinin seçimi ve istihdamında portfolyo, süreç değerlendirme vb. alternatif seçme yöntemleri esas alınarak geliştirilecek mesleki yeterlilikler dikkate alınmalı, okulların idari ve akademik örgütlenmesi yeniden tasarlanmalı ve bu amaçla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmalıdır.

Yorum: Genel idare hizmetleri sınıfı olumludur. Ancak portfolyo falan düpedüz torpil demek olduğu için geriye dönüş anlamını taşımaktadır.

34) Okul yöneticiliğine atamada kadın yöneticilerin sayısını arttırmaya dönük teşvikler sağlanmalı; okulların özellikleri dikkate alınarak müdür yardımcılığı ve rehber öğretmen atamalarında kadınlar için norm kadro tahsis edilmeli, sınıf rehber öğretmenlerine rehberlik eğitimi sağlanmalıdır.

Yorum: Pozitif ayrımcılığa ne gerek var bazı okul türleri ve kız yurdu olan okullar bir nebze anlaşılır ama tüm okullar için ayrımcılık demek huzursuzluk demektir. Kaldı ki kadınlar ev işlerinden dolayı zaten kendileri tercih etmemekte ve öğretmenlik mesleğinin zaman açısından avantajını kendi istekleri ile seve seve kullanmaktadırlar.

37) Okul yönetimiyle ilgili mevzuat sadeleştirilerek yöneticilerin, liderlik davranışı sergileyebilmeleri için başta müdür yardımcılarını atayabilme yetkileri olmak üzere, inisiyatif alanları genişletilmeli, yetki ve sorumlulukları yeniden belirlenmelidir.

Yorum: Müdür yardımcısını seçme insiyatifi demek karpuz seçer gibi adam seçmesi demektir. 2007 yönetmeliği sonucunda neler oldu bunu henüz kimse unutmadı. Böylesi bir öneriye artık kargalar bile güler.

38) Hesap verilebilir bir okul anlayışı geliştirebilmek için yöneticiler, okul yönetimi ve performansıyla ilgili geliştirilecek nesnel ölçütlere dayalı olarak değerlendirilmeli, buna bağlı olarak ödül, teşvik ve yaptırım sistemi geliştirilmelidir.

Yorum: Elle tutulur tek öneri budur. Zira şu ödül yağmurlarından bu kurum bir an önce kurtulmalıdır.

41) Okul yöneticilerinin maaş karşılığı ders saatleri yeniden düzenlenmeli, yöneticilerin aldıkları ek ders ücretleri arasındaki adaletsizlik giderilmeli, derse girme mecburiyeti kaldırılmalı veya 6 saat derse girme zorunluluğu “6 saate kadar derse girer.” Şeklinde değiştirilmelidir.

Yorum: Alkışlanacak tek öneri budur. Ancak bir taraftan yöneticilerin ekders eşitliğinden bahsederken aynı günlerde çeşit çeşit ekders uygulama taslağı da Maliye Bakanlığına sunulmuş durumdadır. Derse girme zorunluluğunun kalkması gerektiği artık yerleşmiş bir konudur.

43) Okul yöneticilerinin, atanacakları bölge ve okullarla ilgili vizyoner liderlik özelliklerine sahip olmaları bir ölçüt olarak değerlendirilmelidir.

Yorum: Vizyoner Lideliğin ne olduğunu okuyan, eğitimini alan Eğitim Yönetimi Yüksek Lisans Mezunları ile ilgili tek kelime etmemişken, tek bir avantaj sunmamışken, bu cümleyi yazmak olsa olsa laf ola torba dola…

45) Bölgesel ve yerel özellikler dikkate alınarak başta dezavantajlı bölgeler olmak üzere yönetici atamalarında pozitif ayrımcılığa dayalı özendirici önlemler alınmalıdır.

Yorum: Her okula mutlaka yönetici bulunur hiç merak etmeyin; ancak köydeki müdür yetkiliyi de getirip metropole müdür yapmaya kalkmayın hazmı zor oluyor ve bu arada olan okullara oluyor…

50) Okul müdürlerinin rotasyonu yeniden değerlendirilmeli, söz konusu uygulamaların başarılı okul yöneticilerinin motivasyonunu olumsuz şekilde etkileyen bir cezalandırma yolu olarak algılanmaması sağlanmalıdır.

Yorum: Rotasyon gayet güzel uygulandı ve cezadan ziyade bir çok müdür ödül olmuştur. Okullara getirdiği fayda zarardan çok daha fazladır.

Sonuç: Öyle anlaşılıyor ki bu önerileri yani tavsiye kararlarını alanlar eğitimden camiasından bi haberler ve sadece karar almış olmak için almışlar. Bu yüzden olsa gerek ki zaten hiç uygulanmamıştır.

Cafer GÜZEL
memur.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum