17 TIR'la Anadolu'yu Los Angeles'a taşıdılar

17 TIR'la Anadolu'yu Los Angeles'a taşıdılar

Türkiye'nin dışında yapılmış en büyük festivali olan 'Anadolu Kültür ve Yemek Festivali', Amerika'da başladı.

Organizasyon, Anadolu'nun geçmişinden bugüne tarihi dokusunu Los Angeles eyaletinin yanı başındaki Orange County şehrine taşıdı.


Multimedya

17 TIR'la Anadolu'yu Los Angeles'a taşıdılar
İlgili Haberler


[Yorum - Ahmet Kurucan] Kendimizi hapsettiğimiz duvarları yıkarken


İstanbul, Mardin, Van, Konya ve Antalya şehirlerinin kültürü ve tabii güzellikleri ziyaretçileri adeta büyüledi. Türk, Amerikalı, Ermeni, Süryani ve Yahudi milletlerinden ziyaretçiler festivale ayrı bir renk kattı.

Pacifica Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte, Anadolu'nun 5 farklı bölgesinden 5 şehri dev maketleriyle adeta Los Angeles'a getirildi. Mardin şehir silüeti, Boğaz Köprüsü, Kız Kulesi, Akdamar Kilisesi, Antalya Antik Aspendos Tiyatrosu, Mevlânâ Türbesi, Kapalıçarşı ve Haydarpaşa Tren Garı bütün ihtişamıyla festival alanında yerini aldı. Organizasyonun bir diğer ilgi çekici yanı, Osmanlı ve Türk mutfağının birbirinden leziz yemekleri ile çocuklar için kurulmuş park oldu. Beş vakit okunan ezan ile kimi ziyaretçiler, Türkiye'nin manevi havasını solukladı. Konya standında semazen gösterisi, Mardin platformunda çalınan yöresel halk ezgileri katılımcılara unutamayacakları bir gün yaşattı. 'Ceddin Deden' ve 'Genç Osman' marşlarını çalan Mehter Takımı, her 3 saatte bir alanda tur atarak Osmanlı'nın silinmez izlerini yansıttı. Festival meydanının tam ortasına kurulan Sultanahmet Çeşmesi'nden akan şerbet ve ayran, katılımcıların susuzluklarını tarihî bir havayla giderdi.

Açılış törenine Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu, üst düzey bürokrat ve eyalet milletvekilleri katıldı. California Valisi Arnold Shwarzenegger da özel elçisiyle mesaj gönderdi. Amerikan medyasının (ABC, NBC televizyonları ile Los Angeles Times gazetesi) yoğun ilgi gösterdiği etkinliği, Fox TV canlı olarak yayınladı. İngiliz Reuters ajansı da saatlerce çekim yaptı.

Festivali düzenleyen ekibin başkanı Kemal Cem, hazırlık süreci bir yılı aşan festivalin maliyetinin 2 milyon doları bulduğunu açıkladı. Van, Mardin gibi birkaç belediyenin festivale yardım ettiklerini kaydeden Cem, etkinliğe 40 bin insanın gelmesini beklediklerini kaydetti. 2 Nisan'da açılan festival, yarın sona erecek.


zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.