1500  zihinsel engelli kayıp

1500 zihinsel engelli kayıp

Türkiye’de kaybolan 10 bin kişiden bin 500’ü zihinsel engelli. Uzmanlar, adını dahi unutabilen zihinsel engellilerin organ mafyasının eline düşebileceği tehlikesine işaret ediyor.

Kimi siyah beyaz kimi de yıllar öncesine ait fotoğraflarla yakınlarını arıyor. Kayıp aileleri ne umudunu yitiriyor zamanla; ne de kötü ihtimalleri düşünüyor. Kayıplar arasındaki zihinsel engellilere dikkat çeken Kayıp Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Çetin, bin 500 dolayında zihinsel engelli vatandaşın kaybolduğunu söyledi.

YAŞLANDIRMA İŞE YARAMIYOR

Türkiye’deki kayıp sayısının 10 bine yaklaştığını belirten Çetin, en fazla kayıp oranını zihinsel engellilerin oluşturduğuna dikkat çekti. Organ mafyasının öncelikli tercihleri arasında bu kişilerin yer aldığına işaret eden Çetin, “Büyük çoğunluğu parkta veya sokakta gezmeye çıktıkları zaman kaybolmuş. Zihinsel engelli kişiler nereli olduklarını bile unutuyor. Bu da en çok organ mafyasının işine geliyor” diye konuştu.

Engelli kişilerin genel itibariyle birbirine benzediği için bulunmalarının zor olduğunu belirten Çetin, rehabilitasyon merkezlerinde kalan zihinsel engellilerin fazlalığına dikkat çekti. Çetin,rehabilitasyon merkezindeki zihinsel engelli çocukların ailelerinin bulunamadığını aktardı.

Adli tıp tarafından yapılan yaşlandırma yönteminin kayıp bulmada işe yaramadığını belirten Çetin, orijinal resimle arama yapmanın gerektiğini söyledi. Çetin, “ 2006’da kaybolan Egehan Çıplak’ın resmini yaşlandırarak aradık. Ama sonuç alamadık. Orijinal resim ile aramak lazım. Her şey değişir ama gözler ve yüz ifadesi kolay kolay değişmez. Yıllar geçse de gözler kişiyi ele verir” diye konuştu.

ANNEM 14 YILDIR ALi’Yi SORUYOR

İzmit’te kayıplara karışan Mehmet Ali’nin (27) ailesi umutla gözleri kapıda bekleyenlerden sadece biri. 10 kardeşin en küçüğü olan Ali ile ilgili bilinen tek şey beyaz bir araba tarafından alındığı iddiası. 21 Şubat 1999’da  kaybolan kardeşini 14 yıldır arayan Hüseyin Zeytin, olaydan en çok annesinin etkilendiğini söyledi. Zeytin, “Kardeşim kaybolduktan sonra annemin evi olmadı. Bazen bizim bazen de başkalarının yanında kaldı. Sonra hayata küsüp köye döndü” dedi.

ÖLDÜ DiYEMiYORUZ

Aramalara devam ettiklerini söyleyen Zeytin, “Dile getirmesi zor ama öldüğünü düşünüyorum. Çünkü çok aradık, bulamadık. Öldüğü ihtimalini konuşamıyoruz. Hele annemin yanında asla” dedi. Annesinin üzülmemesi için kardeşinin fotoğraflarını kaldırdıklarını söyleyen Zeytin, “Annem, bir yere gittin mi diye sorarak kardeşimden haber almaya çalışıyor” diye konuştu.

FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.