15 milyon yolcuya ne oldu

15 milyon yolcuya ne oldu

Her yıl artış gösteren Metro ve Ankaray'da taşınan kişi sayısı 2009 yılında 15 milyon civarında düşüşle, beş yıl önceki rakamlara geri döndü.

ANKARA Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma istatistiklerine ilişkin verdiği bilgiler, Avrupa'da metro hatlarında milyonlarla ölçülen günlük yolcu taşıma sayısının Başkent'te 300 binde kaldığını ortaya çıkardı. Öte yandan rakamların ortaya koyduğu en ilginç durumun ise, 2009 yılında Metro ve Ankaray kullanımında büyük oranda azalma görülmesi olduğu bildirildi.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara'da her geçen gün artan trafik sıkışıklığı üzerine, TBMM'de İçişleri Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Önergeyle ilgili hem valilik hem de Büyükşehir Belediyesi'nin İçişleri Bakanlığı'na verdiği yanıtlar çok ilginç istatistikleri ortaya çıkardı.

2009'da ani düşüş var

Buna göre, 2005 yılından bu yana her yıl metro hatlarında taşınan kişi sayısı düzenli olarak artarken, 2009 yılında ani bir düşüş yaşandı. Ankara'yla 2005 yılında 40 milyon kişi, 2008 yılında 44 milyon kişi, 2009 yılında da 37 milyon kişi taşındı. Metroda ise, 2006 yılında 58 milyon kişi, 2008 yılında 65 milyon kişi, 2009 yılında da 57 milyon kişi taşındı.
Bazı uzmanlar, bu düşüşü yeni minibüs hatlarıyla metro fiyatlarında yapılan zamma bağlarken, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Metin Şenbil, 2008 yılından bu yana trafikteki özel halk otobüsleri sayısının artışına dikkat çekti.

Rakamlara bakıldığında kamu tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında yolcu kaybı yaşanırken, özel işletmecilerin elinde bulunan toplu taşıma araçlarında artış gözlendiğini söyleyen Şenbil, şöyle devam etti:

“Özel Halk Otobüslerinde 2008 yılındaki artışın nedeni, yaklaşık 200'den fazla civarında Özel Toplu Taşıma minibüslerinin hizmete girmesidir. Bu minibüsler Sincan, Etimesgut bölgesi gibi yoğun nüfusun olduğu bölgelere çalışmaktadır. Ayrıca bazı hatlarda özel halk otobüsleri lehine düzenlemeler yapılmıştır.

Tüm bu sistem içinde Ankaray ve Metro açısından önemli dezavantajlar karşımıza çıkmaktadır. Giderek gelişmekte olan kentin karşısında hem Ankaray hem de Metro gayet cılız kalmakta, metropolitan alan bütününde hizmet veren bir sistemin parçası olmaktan uzak sadece hatları üzerindeki yerleşimlere hizmet vermektedirler.”

Otobüs sayısı arttı

BELEDİYE yetkilileri de istatistikleri doğrularken, son yıllarda otobüs filosuna büyük yatırım yapıldığına dikkati çekti. Yetkililer, otobüslerdeki konforun artırıldığını belirtirken, otobüs sefer sayılarının da çoğaltıldığını söyledi.

Avrupa'da milyonlar taşınıyor

ANKARA'da metro tartışmaları sürerken, Rusya'nın başkenti Moskova'da metroda 172 istasyonla günde ortalama 8 milyon yolcu taşınıyor. 400 kilometre uzunluğundaki Londra Metrosu'yla da günde 3 milyon kişi yolculuk yapıyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.