1 dolara şirket kurun

1 dolara şirket kurun

1 dolara şirket kurun vergilerden kurtulun

Hong Kong Yatırım Destek Ajansı (Invest HK) Başkanı Simon Galpin, Türk firmalar için Hong Kong'da önemli yatırım fırsatları bulunduğunu söyledi.


Simon Galpin ile Türk firmalarına Hong Kong fırsatlarını anlatmak için İstanbul'a geldiğinde görüşme fırsatı bulduk.

STRATEJİK KONUMU ÇOK ÖNEMLİ

Hong Kong'un yabancı sermaye açısından çok önemli bir ülke olduğuna işaret eden Galpin, özellikle coğrafi konumunun büyük avantaj sağladığını söyledi. Galpin, şunları anlattı:

"Hong Kong, Asya'da Çin'den sonra en fazla yabancı sermayeyi çeken ülke. Dünyada da 7'inci sıradayız. Üstelik nüfusumuz sadece 7 milyon. Geçen sene krize rağmen 60 milyar dolar civarı bir giriş oldu.

Hong Kong'un en önemli avantajlarından birisi stratejik coğrafi konumu. Hong Kong'dan Asya Pasifik bölgesinin tüm şehirlerine 4 saatte uçabilirsiniz. Dünya nüfusunun yarısının yaşadığı bölgelere de 5 saatte gidebilirsiniz."

Hong Kong'un aynı zamanda Çin'e giriş kapısı olduğunu ve bunun kendilerine büyük avantaj sağladığını belirten Galpin, son zamanlarda dünyaya açılmak isteyen Çinli firmaların da uğrak yerleri olduğunu kaydetti. Galpin buna örnek olarak da Hong Kong Borsası'ndaki 1267 şirketin 470'inin Çin menşeli firmalar olmasını gösterdi.

"BİZ ÇİN'E GİRİŞ KAPISIYIZ"

"Lokasyon çok önemli ama Çin'in bir parçası olmak da önemli" diyen Galpin, şöyle devam etti:

"Hong Kong'un Çin'den ayrı avantajları var. Hem Çin'in kapısı hem de fırsat kapısı. Firmalar iki ana modelde geliyor. Birincisi ürünlerini ve hizmetlerini satmak isteyenler. İkincisi de Çin'den alıp bunları Asya Pasifik ülkelerine satanlar. Eskiden daha büyük şirketler gelirdi ama son dönemde daha ufak çaplı şirketler de büyük ilgi göstermeye başladı."

1 DOLARA ŞİRKET

Hong Kong Yatırım Ajansı olarak Türkiye'ye özel bir önem verdiklerini anlatan Galpin, dünya genelindeki 26 temsilciliklerinden birinin İstanbul'da bulunduğunu söyledi. Galpin, "Biz Türkiye ekonomisinin giderek daha önemli olacağına inanıyoruz. Çin ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımlar artacak. Hong Kong da bunun bir parçası olacak" dedi.

Hong Kong'da ekonominin çok serbest ve giriş bariyerlerinin çok düşük olduğuna işaret eden Galpin, sadece 1 Hong Kong dolarına 1 haftada şirket kurulabildiğini, bu sürenin önümüzdeki seneden itibaren 1 güne ineceğini söyledi. Galpin, vergilerin de diğer ülkelere göre düşük kaldığını ifade etti.

BİRÇOK KALEMDE VERGİ YOK

Galpin'in verdiği bilgiye göre ülkede kurumlar vergisi yüzde 16.5, gelir vergisi ise yüzde 15. Ancak birçok gelir kaleminden ise hiç vergi alınmıyor. Bunlar arasında satış vergisi, KDV, stopaj, kâr payı, ithalat vergisi ve sermaye kazancı vergisi gibi kalemler de bulunuyor.


Eren GÜLER yazıyor hurriyet.com.trHong Kong olarak düşük vergilerin yatırımcılar açısından büyük bir avantaj sağladığını söyleyen Galpin, her büyüklükteki Türk firmasını bu avantajlardan yararlanmaya çağırdı. Türk firmalarının Hong Kong'da yeteri kadar olmadığını belirten Galpin, kendilerinin gelmek isteyenlere her türlü destek ve yardımı sağladıklarını kaydetti.

Galpin, özellikle gelmesini bekledikleri sektörler hakkında da şunları anlattı:

"Biz yaratıcı ve çalışanlara yüksek gelir yaratan şirketlerin gelmesini çok arzu ediyoruz. Mesele bölgesel merkezlerin burada kurulması çok önemli. Bunun haricinde odaklandığımız diğer sektörler şöyle: Tüketici ürünleri, bilgi ve iletişim teknolojileri, finans, hizmet, ulaştırma, teknoloji, turizm ve gıda."

TÜRKİYE OFİSİNDEN ÜCRETSİZ HİZMET

Invest HK'nın Türkiye temsilciliğini yapan Renova Ekonomi ve Yatırım Danışmanlığı'nın başında bulunan Didem Engin ise kendilerinin bölgeye yatırım yapmak isteyen herkese ücretsiz olarak hizmet sağladıklarını kaydetti. Hong Kong Yatırım Ajansı'nın Türkiye temsilciliğini Ocak ayında aldıklarını anlatan Engin, o günden bu yana 200 firmaya hizmet verdiklerini ve ilginin giderek arttığını söyledi.

Engin, şöyle devam etti:

"Hong Kong'da KDV yok ve bu Türk markaları için çok büyük bir avantaj. Çin ile rekabet etmek çok zor diyorlar ama bu şekilde ürünlerini Çin'e satmak için avantaj elde ediyorlar. Ayrıca Hong Kong dünyanın en yüksek hacimli 5 limanı arasında. 7 milyonluk nüfusa karşın yılda 30 milyon turist ağırlıyor. Hong Kong'da önemli fırsatlar olduğuna inanıyoruz.

Biz bölgeye yatırım yapmak isteyenlere her türlü servisi ücretsiz sağlıyoruz. Maliyet bilgilerinden tüm iş prosedürlerine, gerekli dökümanlardan işyeri açma ve eleman çalıştırma konularına hatta orada işlerini geliştirme desteğine kadar geniş bir yelpazede çalışıyoruz."

Hong Kong'un dünyadaki en rekabetçi ikinci yer olduğunu hatırlatan Engin, 4 bine yakın uluslararası şirketin Asya Pasifik bölgesindeki faaliyetlerini Hong Kong'daki merkezlerinden koordine ettiğini söyledi.

HANGİ FIRSATLAR VAR?

Hong Kong ekonomisinin yüzde 88'ini hizmet sektörünün oluşturduğunu anlatan Engin, Türk firmalarını nasıl fırsatların beklediği konusunda şunları anlattı:

"Türk firmaları Asya Pasifik bölgesi satış merkezlerini Hong Kong'da konumlandırarak önemli fırsatlar yakalayabilirler. Lojistik, gıda ürünleri, turizm, dış ticaret, hizmet sektörü gibi pekçok alanda Türk şirketleri için Hong Kong'da fırsatlar var. Ayrıca, bankacılık ve finansal hizmetler her zaman Hong Kong ekonomisinin önde gelen alanlarından oldu. Dünyanın en büyük 100 bankasının 69'una ev sahipliği yapıyor. Asya Pasifik bölgesi ile ilgilenen Türk bankaları ve finans kurumları da Hong Kong'u incelemeli."

Hong Kong, mücevher-kuyumculuk, tekstil-moda, deri alanlarındaki Türk markaları açısından da özellikle incelenmesi gereken bir pazar.
Ek olarak şarap ve bira ithalatında gümrük vergileri 2008 yılında sıfırlan ve şarap ve bira üreticileri için bir çekim merkezine dönüştü. Şarap kültürünün Asya'da yaygınlaşmasıyla birlikte, şarap tüketimi her geçen gün artıyor. 2012 yılında Asya'ya (Japonya dışında) ithal edilen şarap değerinin 1.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu nedenle Türk şarap üreticileri de Hong Kong şarap pazarını yakından takip edebilir."

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.