Yargıdan Rehber Öğretmenlere Artırımlı Ek Ders Ücreti Kararı!

Yargıdan Rehber Öğretmenlere Artırımlı Ek Ders Ücreti Kararı!

Bilindiği üzere, toplu sözleşmelerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretlerinin sırayla %7 ve %20...

Bilindiği üzere, toplu sözleşmelerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretlerinin sırayla %7 ve %20 artırımlı ödeneceği düzenlenmiştir. Ancak, yüksek lisans ya da doktora yapmış olan rehber öğretmenlere ve okul yöneticilerine fiilen derse girmedikleri gerekçesiyle ek ders ücretleri artırımlı olarak ödenmemektedir.

Rehber öğretmen olarak görev yapmakta olan üyemizin yüksek lisans mezunu olması sebebiyle ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesi talebiyle yaptığı başvuru reddedilmiş, bu işlemin iptali istemiyle sendikamız avukatlarınca açılan davada ise, Ankara 9. İdare Mahkemesinin 2024/65 E., 2024/415 K. Sayılı ve 13.03.2024 tarihli kararı ile işlemin iptaline hükmedilmiştir.

Kararın gerekçesinde; “Olayda, rehber öğretmenlere ek ders ücreti ödenirken; “her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında rehber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 18 saatinin ek ders niteliğinde yönetim görevi sayılacağı ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödeneceği” düzenlemesine yer verildiği, rehberlik öğretmeni olarak görev yapan davacının işinin gereği fiilen ders görevinin olmadığı, dolayısıyla davacıdan fiilen derse girme gibi bir koşulun aranamayacağı, rehberlik görevinin fiilen yapılmasının yeterli olacağı, lisans sonrası kendilerini geliştirmeleri, mesleki hayatlarına katkı sağlayabilmeleri adına yüksek lisans yapmış olan rehber öğretmenlere de ayrım gözetilmeksizin artırımlı ek ders ücreti ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmakla aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Öte yandan, davacının işlem sebebiyle yoksun kaldığı parasal hak kayıplarının tazmini Anayasa’nın 125. maddesinin gereği olup, işlem nedeniyle davacının uğradığı parasal hak kayıplarının idareye başvuruda bulunulan 04/01/2024 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerekmektedir.” denilmiştir.

İlgili Karar İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.