Ziya Selçuk ve Yusuf Tekin'in Köy Enstitüsü Paylaşımları - MEB'deki Eski ve Yeni Yönetim Anlayışı
Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan Köy Enstitüleri yıllar sonra tartışılmaya devam ediyor.
Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan Köy Enstitüleri yıllar sonra tartışılmaya devam ediyor.
Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.
Türkiye'de köy enstitüsü fikri ilk kez Amerikalı eğitim filozofu John Dewey tarafından savunuldu. Dewey, özellikle kırsal bölgelerdeki okulların toplum yaşam merkezi haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de okulun yerel koşullara uyarlanması sorunu eğitim felsefesinin özünü oluşturuyordu. Köy Enstitüleri, John Dewey'in iş ve eğitimi birleştirme fikrini yerine getirmek için tasarlanmıştır.
Mezunların aynı anda hem okul öğretmenleri hem de toplumun eğitmeni olması bekleniyordu. Öğrenciler aslında kendi okullarını, evlerini, kışlalarını, iş yerlerini vb. inşa ettiler ve birlikte yaparak ve yaşayarak üretim ile eğitimi kaynaştırdılar.
Ziya Selçuk ve Yusuf Tekin'in Köy Enstitüsü Paylaşımları
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Eski MEB Müsteşarı ve halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü olan Yusuf Tekin'in Köy Enstitüsü Paylaşımları MEB'deki eski ve yeni yönetim anlayış farklarını gözler önüne serdi.
İşte o paylaşımlar:
Yaparak, yaşayarak güçlüklerle başa çıkmayı öğreten bir eğitim anlayışı sunan Köy Enstitüsü modeli her türlü siyasi tartışmanın dışında, ortaya koyduğu pedagojik yaklaşımla iz bırakmıştır.
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) April 17, 2020
Kuruluşunun 80. yılında emeği geçenlere rahmet ve minnetle… pic.twitter.com/JP7MZtQJ6q
2. Engin Tonguç’un cümlesi: “Köy Enstitüleri sistemi, başlı başına ne bir okuma-yazma kampanyası, ne de köy kalkınması problemi, ne de bir öğretmen yetiştirme çabası, ne bir okul yapma girişimi idi. Temel amacı bakımından, tarih şartlarının hazırladığı bir imkândan yararlanarak+
— Yusuf Tekin (@Yusuf__Tekin) April 17, 2020
4. Diğer örnek İnönü’nün Demokrat Parti kurulurken Bayar’a izin verme şartı olarak koyduğu “Köy Enstitüleri ile uğraşmayacaksın” şartı.
— Yusuf Tekin (@Yusuf__Tekin) April 17, 2020
6. Amerikalılar kapattı iddiası için de bu kurumların fikir babası John Dewey Erzurum’lu mu idi diye sorasım geliyor.
— Yusuf Tekin (@Yusuf__Tekin) April 17, 2020
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.