Yüzyılın takası

Yüzyılın takası

İsrail'le Hamas arasında imzalanan esir takası anlaşmasıyla Şalit ve 477 Filistinli mahkûm evlerine dönüyor. Dünyanın nefesini tutarak izlediği takasta ilk adım bugün atılıyor

İsrail ile Hamas arasında Mısır'ın arabuluculuğunda imzalanan esir takası anlaşmasının ilk aşaması bugün uygulamaya geçiriliyor. Sabah saatlerinde başlayıp öğleden sonra tamamlanması beklenen prosedürler sonucunda, 477 Filistinli tutuklu ve Hamas'ın elinde bulunan esir İsrailli asker Gilad Şalit evlerine dönmüş olacak. Hamas'ın el Aksa televizyonunun haberine göre, Şalit saat 11.00'de Refah sınır kapısından Mısır'ın Sina tarafına geçirilerek İsrailli yetkililere teslim edilecek. Hemen sınırın İsrail tarafına götürülecek olan Şalit, sağlık kontrolünün ardından Tel Nof askeri üssünde ailesi ile buluşacak. Buluşmada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Benny Gantz da hazır bulunacak. Daha sonra Şalit ailesi, helikopterle Mitzpe Hila'daki evlerine geçecek.

ABD UÇAKLARI HAZIR
Şalit'le eşzamanlı olarak Filistinli mahkûmların da serbest bırakılacağını bildiren kaynaklar, takas sırasında Sina ile Mısır arasındaki geçiş noktalarının sivillere tamamen kapatılacağını duyurdular. Takas için ABD uçakları da bölgede hazır bekletiliyor. Filistin resmi haber ajansı Wafa'nın haberine göre, Filistinli tutuklular, Gazze Şeridi'nde de büyük bir şölenle karşılanacak. Devlet Başkanı Mahmud Abbas, tutukluları Batı Şeria'daki resmi ikametgâhı Mukata'da kabul edecek. Filistinli tutuklular, Mukata'nın bahçesindeki Yaser Arafat'ın mezarını da ziyaret edecek. Öte yandan Hamas, Şalit'in kaçırıldıktan sonra kötü muamele görmediğini, kendisine "İslâm ahlakına uygun olarak adaletli şekilde" davranıldığını açıkladı. İsrail ordusu da "Şalit'in serbest bırakılmasının ardından Gazze'ye uygulanan ambargonun hafifletileceğine" dair haberleri sert bir dille yalanladı. Son yapılan anketlere göre, İsrail halkının yüzde 79'unun anlaşmayı desteklediği bildirilirken, dün İsrail Yüksek Mahkemesi, anlaşmanın iptali için yapılan başvuruları görüşmeye başladı. İlk oturuma Gilad Şalit'in babası Noam da katılarak anlaşmayı savundu. Kudüs'te de bazı protestocular, Netanyahu'yu hedef alan "BM'de güçlü, Hamas karşısında zayıf" yazılı pankartlarla yürüyüş yaptılar.

KAVUŞMAYA SAATLER KALA...
Filistinliler, serbest bırakılacak yakınlarına kavuşmanın sabırsızlığı içinde. Hamas liderlerinden Musa Ebu Marzuk, tüm kadınların salıverilmesini sağlayamadıkları için özür diledi. Ebu Marzuk "Bazı isimlerden sonradan haberdar olduk" açıklamasında bulundu.


 Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.