Yurt Dışı Öğretmenlik Sınavındaki eksiklikler...

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınavındaki eksiklikler...

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 17/08/2012 tarihinde web sayfasında "Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik Sınavı ve Temsil Yeteneği Mülakatı Kılavuzu" yayınladı.

 

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 17/08/2012 tarihinde web sayfasında "Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik Sınavı ve Temsil Yeteneği Mülakatı Kılavuzu" yayınladı. Şu an bu kılavuz halen Bakanlığın anasayfasındaki duyurular kısmında yer almamıştır.

Sitemizi kurduğumuz günden beri Bakanlığın yurt dışına öğretmenlik sınavı açacağını söyledik ve haklı çıktık.

Ancak sitemizde eş değerlilik ile ilgili haberimizde de değindiğimiz ÖSYM'nin "Yabancı Dil Eş Değerlilik" tablosu maalesef Kılavuzun 1.3. BAŞVURU VE GÖREVLENDİRME ŞARTLARI başlığının " l) Madde 1.2.a’ da belirtilen ülkelerde görevlendirilecekler için sınav başvurusunun son günü itibariyle son beş yıl içinde KPDS’ den en az ‘’E’’ (50 Puan)düzeyinde belgeye sahip olmak," olarak belirlenmiştir.

Bu tabiyki Bakanlık için çok büyük bir tezattır ve yine Bakanlığa bağlı aynı Genel Müdürlüğün "Yurt Dışı Göreve Sürekli Görevle Atanacak Personel" sınavında (Ataşe/Müşavir) için yabancı dil kriteri KPDS nin yanında ÖSYM nin belirlediği eş değerlik tablosu olmuştur.

KPDS ÖSYM nin yapmış olduğu bir sınavdır. Yabancı Dil Eş Değerliliği de yine ÖSYM'nin belirlediği kirterler olup bu konuda Bakanlığın bir tasarrufu olmamalıdır. Kaldı ki Yurt dışında en önemli görevler olan Ataşelik/Müşavirlik makamları için KPDS'nin yanında bu eş değer dil belgelerinin geçerli olup; Öğretmenlik sınavında sadece KPDS belgelerinin geçerli olması akla, mantığa uyan bir durum değildir.

Yurt Dışı Görev web sitesi olarak Bakanlığımızı uyarıyoruz. Bilindiği gibi bu sene kılavuzda yapılan hatalar neticesinde Danıştay yaş konusu ile ilgili Bakanlık aleyhine karar vermiş; göreve gönderilen öğretmenler bir sürü sorun yaşayarak yurda geri çağırılmıştır.

Yabancı Dil Eş Değerlilik ile ilgili Başbakanlık BİMER'e ve ÖSYM'ye tarafımızdan başvuruda bulunulmuştur. Buradan gelen cevaba göre yol haritası çizilecektir.

Yine kılavuzun i) maddesinde " Son üç yıl içinde her yıl en az iyi derecede sicil almış bulunmak (Sicil raporu eksik olanların raporları ilgili mevzuatına göre değerlendirilecektir)," ibaresi bulunmaktadır.

Bilindiği üzere 6111 sayılı yasa ile 657 sayılı DMK nunda yapılan değişikliklerle 2011 yılından beri sicil raporu bulunmamaktadır (sicil amiri,sicil dosyası v.b) her türülü "sicil" ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır. Bu sicil ortalamasını istemek açıkça yasaya aykırıdır. Aynı zamanda MEB Sicil Amirleri Yönetmeliği 24/04/2011 tarih ve 27914 sayılı Resmi Gazetede yayınlarak yürülükten kaldırılmıştır.

Ha burada Bakanlık "olsun bu siciller 2011 e kadar verildi" diyebilir ama bu durumun ödüllerle ilgili yapılan uygulama ile hatalı olduğu apaçık ortadadır. Bilindiği üzere "takdir ve teşekkür" belgeleri yine 6111 sayılı yasa ile kaldırılmış yerine "başarı" belgeleri konulmuştur. Ve MEB'in hiç bir başvurusunda eskiden alınan "takdir veya teşekkür" belgelerine puan verilmemektedir. Bu durum ile ödül konusu aynıdır.

Bakanlık bu yasaya aykırı olan maddeyi düzeltmelidir.

Buradan tekrar sesleniyoruz bu sınavda sadece KPDS belgesinin geçerli olması; KPDS 'yi yapan ÖSYM'nin yine yayınladığı eş değer belgelerle ilgili açıklamasını hiçe saymaktır. Ha ataşe ve müşavirler farklı.... Onlarda eş değerliliği kabul ederim ama öğretmenlerde kabul etmem mantığı akla ve mantığa aykırıdır.

Sayın Bakanımızın bu durumdan haberdar olmasıyla bu durumun düzelceği kanaatindeyiz. Aksi takdirde sanırız yurt dışına giden öğretmeler mahkeme kararlarıyla geri dönecektir.

 

Saygılarımızla

www.yurtdisigorev.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.