Ysk’dan Ak Parti’ye yine ret geldi

Ysk’dan Ak Parti’ye yine ret geldi

Hükümetin, 'Elçiliklerde oy kullanılsın' talebini, kaygıların giderilemediği gerekçesiyle reddeden YSK, yapılan Ak Parti'nin itirazını da kabul etmedi

2002’den bu yana gurbetçilerden en yüksek oyu alan ve bu oyları sürekli arttıran Ak Parti’nin, 2,5 yıl önce yürürlüğe giren yasa uyarınca, yurtdışındaki 2,5 milyon gurbetçinin kaldıkları ülkelerdeki elçiliklerde oy vermesi talebi, Yüksek Seçim Kurulu’ndan döndü. Hükümetin, “Elçiliklerde oy kullanılsın” talebini, kaygıların giderilemediği, hazırlıkların yetişmeyeceği gerekçesiyle reddeden YSK’nın ilk kararını, Ak Parti’nin hazırladığı itiraz dosyası ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “YSK bizi sabote ediyor” açıklaması da değiştiremedi. YSK, dün seçim takvimini açıkladıktan hemen sonra Ak Parti’nin ilk kararına yaptığı itirazı reddetti. Bu arada, YSK’nın gurbetçilerin 12 Haziran’da eskiden olduğu gibi gümrük kapılarında oy kullanmasına yönelik kararını vermesinden önce Dışişleri Bakanlığı’nın ince diplomasi yürüttüğü ve yapılan hazırlıklar konusunda bazı Dışişleri bürokratlarının YSK ile temasa geçtiği öğrenildi.
YSK’nın kararında yer alan unsurlara göre, 12 Haziran’da elçiliklerde oy kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin bir komisyon kuran YSK, Dışişleri Bakanlığı’ndan görüş istedi. Dışişleri Bakanlığı’nın olumlu görüşlerine rağmen YSK danışmanları ise gönderilen bilgilerden sonra yaptığı değerlendirmede, hazırlıkların 12 Haziran’a yetişmeyeceğini, güvenlik konusunun ortadan kaldırılamadığını, seçim sonuçlarının tartışmalı hale gelebileceğini bildirdi. YSK, bunun üzerine 10’a karşı 2 oyla bu kararı verdi. 

 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.