Yöneticilerin Ekdersi Hala Kesiliyor…

Yöneticilerin Ekdersi Hala Kesiliyor…

Yöneticilerin Ekdersi Hala Kesiliyor…

Bu köşeyi takip edenlerce hatırlanacağı üzere yöneticilerin yıllık izinlerini kullandığı günlerde ekderslerinin kesilmemesi gerektiği, bu konunun 6111 sayılı Torba Kanunla yasalaştığı ve nihayet Bakanlığın bu değişikliği hayata geçirmesi için Ek Ders Kararına bir cümle eklemesi gerektiği vb. tüm detaylarıyla yazılmıştı. Ancak bu konunun yasalaşmasından dört ay geçmiş olmasına rağmen ne yazık ki yöneticilerin yıllık izinlerini kullanmaya başladığı şu günlerde bile hala uygulamaya geçirilmemiş olması düşündürücüdür. Bu durum da haliyle yöneticileri mağdur etmektedir.

 

Önceki yazımızdan da hatırlanacağı üzere 25 Şubat 2011 tarihli ve 27857 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 Sayılı Torba Kanunla 657 Sayılı Kanunda da bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi de 6111 Sayılı Kanunun 106. Maddesi ile 657 Sayılı Kanun 104/E Maddesinde yapılan değişikliktir. Söz Konusu bu değişiklik aynen “Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.” Şeklindedir.

Bu değişikliğin konumuz açısından önemini daha iyi anlamak için eski hali ile karşılaştırmak yerinde olacaktır. Zira 657/104. Maddesinin eski haline baktığımızda yukarıdaki hükmün değişmeden önceki hali yalnızca Mazeret izinlerinde olmak üzere “Bu izinler sırasında özlük haklarına dokunulamaz” şeklinde idi.  Bir başka açıklama ile bu durum yıllık izinleri kapsamamakta idi ve yalnızca mazeret izinlerinde mali haklara değil özlük haklarına dokunulamaz şeklinde idi. Oysa şimdiki değişen şekli ile “Hem yıllık izinlerde hem de mazeret izinlerinde yalnızca özlük haklara değil mali haklara da dokunulamaz” şeklinde önemli bir yeniliği içermektedir.

Sözün özü 657 sayılı kanunun yukarıdaki maddesi gereği yöneticilerin almakta oldukları ek ders ücretleri mali haklar kapsamına girdiği için torba kanunla gelen yeni değişiklik gereği yıllık izinlerde bu ekderslere dokunulamaz.

Ancak ne yazık ki Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’da bu değişikliği uygulamaya geçirecek bir değişikliği henüz yapmadığı için hala kâğıt üzerinde kalmaya devam etmektedir. Oysa Bakanlık geç de olsa üzerine düşen yasal görevi acilen yapmalı ve Ek Ders Kararına “Yöneticilerin yıllık izinlerinde ek ders kesintisi yapılmayacaktır.” Şeklinde bir cümle ekleyerek yaz tatili geçmeden bu önemli değişikliği hayata geçirmelidir.

Nitekim tıpkı seçim tatili nedeniyle ekders kesintisi yapılacak iken 13 Haziran günü için Bakanlar Kurulu Kararı çıkartılarak bir kalemde çözüme kavuşturulduğu gibi, istenirse pek ala kolayca yapılabildiği görülmektedir.

                 Bu konuda bakanlığın tavrından daha da önemlisi sendikaların bu konuyu gündemlerine bile almayarak kayıtsız kalmaları yöneticileri belki de daha çok rahatsız etmektedir. Zira Mayıs ayından önce yetkili sendika belirleme sürecinde üye toplama söz konusu olduğunda yöneticilerin öğretmenler üzerindeki yetkisinden ve etkisinden faydalanmak için etraflarında fellik fellik dönen sendikaların işleri bitince birden bire yöneticileri unutuvermeleri ve bu kadar önemli sorunlarını gündemlerine bile almamış olmaları düşündürücüdür ve bence yöneticilerce bir kenara not edilmelidir!

                 Oysa bu süreçte sendikalardan beklenen bu konuyu resmi bir yazı ile Bakanlığa bildirmeleri ve bu değişikliğin hayata geçirilmesini üyeleri adına talep etmeleridir. Dahası bu konuda üyelerini bilgilendirerek ya da kendi internet sitelerinde bu konuyu kamuoyuna duyurarak hayata geçmesi noktasında etkin rol oynamalıdırlar.

                 Nitekim bu konu yasalaştığına göre bu hak eninde sonunda yöneticilere verilmek zorunda kalacak ama belki tatil bittikten sonra Ekdersi kesilen yöneticilerin dava açarak haklarını alması şeklinde olacaktır.  Sonuçta hem maddi hem de manevi kaybın yaşanmasına sebep olacak ve nihayet yine bu davalar da dönüp dolaşıp sendikaların işi olacaktır. Zira aidatlarını aldıkları üyelerinin bu işlerini yapmaları da zaten asli görevleridir.

                 Dileğimiz hiç bu tür maddi manevi kayıplara gerek kalmadan hukuk devletinin icabı yerine getirilerek bir önce bu Ek Ders kararındaki değişikliğin yapılması ve tam da tatil sürecinde bu sorunun çözüme kavuşturularak yöneticilerimizin rahat bir izin kullanmalarıdır.

                                                                                                                                25.05.2011

                                                                                                                               Cafer GÜZEL

[email protected]

memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum