Yönetici Sınavlarında Sıralama Neden Yayınlanmaz?

Yönetici Sınavlarında Sıralama Neden Yayınlanmaz?

Yönetici Sınavlarında Sıralama Neden Yayınlanmaz?

Bilindiği üzere 1 Ekimde Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı 2 Ekimde ise Müdürlük sınavı yapıldı. Sınav sonuçları kılavuzda belirtilen takvime uygun olarak 17 Ekimde açıklanmış olmasına rağmen sınavların yapılmasından itibaren bir aydan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen hala sıralamalar ne yazı ki yayınlanmadı. Oysa bu konu torpil belası, tercihlerin bilinçli yapılması ve şeffaflık adına son derece hassas ve önemli bir kodudur ve sınavı kazananlar tarafından da sabırsızlıkla beklenmektedir.

 

Hatırlanacağı üzere daha önceki sınav sonuçları il, ilçe ve okul bazında puan sıralamalarını görecek şekilde Excel formatında yayınlanmıştı. Bu durum birçok açıdan olumlu karşılanıp memnuniyet yarattığı gibi aslında torpil belasının bataklığını kurutmak adına çetin bir mücadele ve uzun bir sürecin sonunda ülkemize kazandırılan sınav sisteminin de tamamlayıcı unsuru olmuştu.

Zira sınav demek bir başka ifadeyle torpilsiz atama, fırsat eşitliği ve adalet demektir aynı zamanda. Bu güzel uygulama torpil bataklığını kuruttuğu için ve de ahbap çavuş ilişkilerine son verdiği için de yöneticilerin saygınlığını da artırmıştır bir bakıma. Zira bilgi güç olduğu kadar saygınlıktır da bilgi toplumunda. Tamamı üniversite mezunu olan ve aslında kendi içinde bir bakıma bilgi toplumunu oluşturan öğretmen camiasının bilgiye ve emeğe saygı duymamasını düşünmek hem olası değildir hem de çelişkidir bence.

Bu nedenle sınavın saygınlığını bir kat daha artırmak, ahbap çavuş ilişkilerini zihinlerden tamamen silmek, atamaların yapılması aşamasında olabilecek muhtemel torpil girişimlerinin ve hataların önüne geçmek, yanlış ve usulsüz atama yapılması halinde puanı yüksek olanların hakkını aramasına zemin hazırlamak, şeffaflığı sağlamak ve bilinçli bir tercih yapma imkânı sunmak adına son derece hassas ve önemli bir konudur. Bir başka ifadeyle şeffaflık adına en az sınav yapılması kadar önemlidir.

Bunca faydası ve önemine karşın bu kadar uzun süre geçmiş olmasına rağmen hala yayınlanmamış olmasının haklı bir tarafı olabilir mi? Ya da ne gibi çekinceleri olabilir acaba?  diye bir zihin egzersizi yapıldığında zorlama yorumlarla belki şunları düşünmek mümkündür:

Öncelikle genlerine kadar ahbap çavuş ilişkileri işlemiş olan, sendikacılığı yönetici atamadan ibaret bir faaliyet zanneden ve illa da kendi istekleri doğrultusunda atama yapılması hastalığından kurtulamamış olan bazılarının yüksek puan almış olanları bir şekilde baskı altına alarak yönlendirmeleri, ya da bazı okulları parsellemiş olan grupların kendilerinin istemediği insanları bir şekilde tercih etmekten uzak tutmaları ve belki de tehdit, şantaj gibi yöntemlerle insanların özgür iradeleri ile istediği okulu tercih etmelerini engelleme yoluna gidebileceklerini düşünmek mümkündür ve bizim ülkemizde olmayacak şey de değildir. Ama hemen bu olasılığın cevabını buraya yazmalıyım ki bu tür küçük işlere pabuç bırakacak birisinin zaten yöneticilik gibi risk almayı ve yerine göre cesaret gerektiren bir görevi istemesi belki daha işin başında hayırlı olabilir.  Dahası şayet olursa bu tür kirli işler bu site ve bu köşe o isimleri buradan teşhir etmeye hazırdır.

Sıralamaların yayınlanması konusunda bir diğer çekince ise sınavı kazanamamış olan bazı öğretmenlerin karizmayı çizdirmek ya da rencide olmak gibi kaygı taşımaları ve belki MEB’inde bu inceliği! Dikkate alarak yayınlamamayı tercih etmiş olabileceği ihtimalidir.   Ama kimse kazanamayanların da sıralamaya dahil edilmesi gibi bir beklenti içinde değil zaten. Yalnızca kazananlar yayınlanır ve bu çekince ortadan kalkmış olur.

Sonuç itibariyle puan sıralamasının yayınlanması sınavı kazanan binlerce öğretmen ve yöneticinin beklentisi olduğu gibi atamaların her türlü şaibeden uzak, şeffaflık içinde yapılması ve bilinçli tercih yapılması adına önemlidir ve bunca uzun zaman geçmesine rağmen yayınlanmamış olmasının da hiçbir izahı olamaz.

Dolayısıyla bu konuda bireysel çabaların yanında yukarıda bahsettiğim karanlık emelleri olmayan ve şeffaflıktan yana olan sendikaların resmi girişimleri de beklenmektedir.

                                                                                                                        08.11.2011

 

                                                                                                                       Cafer GÜZEL

[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum