Yönetici Atamada PARDON

Yönetici Atamada PARDON

İstanbul MEM 5 Ay sonra PARDON dedi!

İstanbul MEM, Beş Ay Sonra Pardon Dedi!



İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Eylül 2008'de yapılan Müdür Yardımcısı atamalarında 03.09.2008 tarihli kararname ile ataması yapılan öğretmene aradan 5 ay geçtikten sonra 11.02.2009 tarihli kararname ile "Pardon" denildi.



Pendik Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Ali Aşkar Çakar, 26.03.2005 Müdür Yardımcılığı Sınavında 71.450 puan alarak 2008'de yapılan Müdür Yardımcılığı atamalarına başvurdu. Pendik Alparslan Lisesi Müdür Yardımcısı olarak atanan ve göreve başlayan öğretmene aradan 5 ay geçtikten sonra atamanız “Sehven” yapılmıştır denilerek kararnamesi iptal edildi ve eski okuluna gönderildi.



Öğretmen atamasının yanlış olmadığını iddia ederek Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Hatırlanacağı üzere; "28.04.2005 2005/29 Sayılı Genelge'de Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine atfen; “Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar” başlıklı 7'nci maddesinin (b) bendinde; “atanacağı kuruma branşı itibarıyla öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak” hükmüne yer verilmiştir.


Ancak, uygulamadan alınan geri bildirimlerden eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar bakımından bu hükmün uygulamasında bazı zorluklar yaşandığı tespit edilmiş olup, bu bağlamda, ilgi (a) Yönetmelik'te bu yönde bir değişiklik yapılıncaya kadar eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için Yönetmelik'in 7'nci maddesinin (b) bendinin uygulanmasında; atanacakları eğitim kurumunda “aylık ve ücret karşılığı okutabilecekleri dersin bulunması” dikkate alınarak atamalarının yapılması ilgi (b) Onayla uygun görülmüştür.


Bu çerçevede, eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılacak atamalarda adayların atanmak istedikleri eğitim kurumunda aylık ve ücret karşılığı okutabilecekleri dersin bulunması hâlinde bu kuruma atanabilmeleri mümkün olabilecektir" denilmektedir.



Milli Eğitim Bakanlığı 13.04.2007 tarih ve 2007/32 sayılı Genelge; 1- Yönetmeliğin 7'nci maddesinde ise; “… diğer eğitim kurumlarına atanacaklarda ise atanacağı eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak” hükmüne yer verilmiştir. Buna göre, eğitim kurumu yöneticiliklerine atama yapılırken Talim ve Terbiye Kurulunun değişik 119 sayılı kararının esas alınması gerekmektedir” denilmiştir.

24.04.2008 tarihli Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği Madde.11/e: “…diğer eğitim kurumlarına atanacaklarda ise atanacağı eğitim kurumunda Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,” demektedir.



Talim Terbiye Kurulu; 12.07.2004 tarih ve 119 sayı, 12.05.2006 tarih ve 133 sayı ve 17.09.2007 tarih ve 155 sayılı kararlarında Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Olarak Atanacaklara İlişkin Esaslar belirlenmiştir. Bu karalarda Sınıf Öğretmenlerinin aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin “Trafik ve İlk Yardım Eğitimi” dersi bulunmaktadır. Talim Terbiye Kururunun 04.06.2007 tarih ve 111 sayılı kararına göre ilköğretim okullarında okutulacak haftalık ders çizelgesinde 4. ve 5. sınıflarda “Trafik ve İlk Yardım Eğitimi” dersi zorunlu ders olarak bulunmaktadır. Ayrıca Orta Öğretim Kurumlarının 11. sınıflarında da “Trafik ve İlk Yardım Eğitimi” zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde Talim Terbiye Kurulunun aylık karşılığı okutulacak derslere ilişkin tasnifine aykırılık gözükmemektedir.



Sınıf Öğretmeni branşında bulunan birinin “aylık karşılığı okutulacak ders” kriteri göz önüne alındığında yukarıda yapılan değerlendirmeler ışığında Orta Öğretime Müdür Yardımcısı atamasının önünde engel gözükmediği düşünülmektedir.



İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Pendik Alparslan Lisesine Müdür Yardımcısı olarak atayıp 5 ay sonra “pardon yanlış oldu, sehven yapmışız, lütfen eski yerinize” anlamlarına gelen iptal kararnamesi ile ilgili işlemi bir tarafa, Öğretmen Ali Aşkar Çakar'ın mağduriyeti olayın başka bir boyutudur. 2005 sınavını kazanıp yönetmeliğin geçici maddeleri gereği öncelikle atanan öğretmenin evrakları İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla iki ayrı inceleme komisyonundan geçmekte ve ondan sonra ataması yapılmaktadır. Sınıf Öğretmeni olan bir öğretmenin orta öğretim kurumuna ataması konusunda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü sehven atandı diyor, fakat sınav puanı üstünlüğü ile atanan öğretmeni başka bir tercihine yerleştirmek yerine 5 ay sonra atamasını iptal etmekle oluşan mağduriyeti göz ardı etmiş görünüyor.



Nihai kararı Bölge İdare Mahkemesi'nin vereceği düşünülmektedir. Yanlış atama yaptığını düşünüp 5 ay sora pardon diyen İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iptalini yaptığı atama ile ilgili ilk kararnamedeki özensizlik ve dikkatsizlik gözden kaçmadı.



Öğretmenin yaşadığı mağduriyet ise bir başka tartışma konusu...

SP-Türkiye Eğitim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum