YÖK’leşme operasyonu

YÖK’leşme operasyonu

Hükümet ile TSK arasında yaşanan “orduda terfi krizi” ve teamüllerin dışında yaşanan atamalar, siyasette ilginç değerlendirmelere neden oldu.

Muhalefet, sonucu “yargının sopasıyla terfi dizaynı” olarak nitelendirdi. Muhalefet ve iktidar temsilcilerinin YAŞ kararlarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Savcılarla baskı yapıldı

Akif Hamzaçebi (CHP Grup Başkanvekili) YAŞ toplantısında kararların tartışılarak alınması normaldir. Burada yanlış olan hükümetin izlediği yöntemdir. Bu kez hükümet, terfi sürecinde yargıyı alet ederek, komuta kademesine baskı yapmıştır. Cumhuriyetin savcıları kullanılarak, baskı ve tehdit altında YAŞ toplantısı yapılmıştır. Amaca bu yolla ulaşmaya çalışmak vahimdir. Bu militan demokrasi anlayışıdır. TSK, YÖK'leştirilmek istenmektedir. YÖK nasıl hükümetin kontrolüne girdiğinden beri hükümet açısından tartışılmaz olmuştur, aynı şey TSK için de yapılmaktadır.

Yargıyla terfi dizaynı

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkanvekili) Hükümetle, komutanlar arasında çatışma olduğu ortadadır. Hükümet yetki kullanacaktır ama yetkiyi yargı eliyle kullanma niyetini doğru bulmuyorum. Siyasi sorumluluğu, tek başına üstlenmekten kaçmaktadır. Yargıyı kullanarak, terfileri dizayn etmek hukuk devleti olma niteliğimizi zedelemiştir. MHP, hiçbir sebeple hukuk dışı, demokrasi dışı müdahaleleri tasvip etmez. Adeta yargının sopası kullanılmıştır. Halen ihbar düzeyinde olan iddialarla atamalara müdahale etmek, yargının siyasallaşması, yargının siyasete alet edilmesidir.

Hükümet görevini yaptı

Bekir Bozdağ (AK Parti Grup Başkanvekili) Muhalefetin bakışı normal bir bakış değil. Çünkü, YAŞ toplantılarının nasıl yapılacağı ve terfi sistemi kanunlarla belirlemiştir. Yetki ve görevlerin kimde olduğu bellidir. Hükümet görevini yapmıştır. Olağanüstülük ve anormallik aramak zorlamadır. Türkiye'de adli süreçleri hükümetler işletmez. Suç soruşturmalarını cumhuriyet savcıları yapıyor. Müdahale sözkonusu değildir. Bu mekanizmalara müdahale edilmesi söz konusu değildir. Siyasetin işi de değildir. Kanun ne diyor? Kararlar, kanuna uygun mu alınmıştır? Ona bakmak gerekir.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.