YÖK, üniversiteye girişte yine kafa karıştırdı

YÖK, üniversiteye girişte yine kafa karıştırdı

Ortaöğretim Başarı Puanı’nın, üniversite giriş puanına nasıl ve hangi oranda ekleneceği, yıllardan beri en önemli sorunların başında geliyor.

Katsayı gerginlikleri de hep bu yüzden yaşandı.
Kime az, kime daha çok puan verilecek? Lisedeki başarı puanının yerleştirme puanına etkisi ne olacak? Daha da önemlisi, şişirilmiş notlara karşı ne önlem alınacak?
YÖK ve ÖSYM, yıllarca bu konuya kafa yordu. Ama ne yaptılarsa, hep eleştirildi. Yeni düzenlemeden sonra, tartışıma daha da alevlendi.

Sınav esas alınacak!
 Katsayıların yarattığı gerginlik sonrasında, özellikle de Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla, okul başarısı ya da farklı etkenler değil, sınavdaki başarının esas alınması görüşü ortaya çıktı. Bu yönde karar alındı. Ama yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle, yargıya gidildi. Torba yasada yeni düzenleme yapıldı.
Kılavuzun basılması, sırf bu yüzden gecikti ve önceki gün, YÖK Genel Kurulu toplanarak son kararı verdi:
2012-ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, AOÖBP değil, adayların Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) dikkate alınacak.

YÖK’ün gerekçesi?
 YÖK aldığı kararın gerekçesini de şöyle açıklandı:
“6353 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen geçici madde 62’ye göre, ‘Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk yükseköğretime giriş ve yerleştirme işlemlerine münhasır olmak üzere, bu kanunun 45’inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (d) ve (f) bentleri uyarınca adayların merkezi sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanları Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenmiş usul ve esaslara göre hesaplanır.”
Yükseköğretim Kurulu’nca 2547 sayılı Kanunun 45’inci maddesi uyarınca bu konuya ilişkin usul ve esaslar en son 17 Mayıs 2012 tarihli ve 2012.11.623 sayılı karar ile aşağıdaki şekilde belirlenmiş ve ÖSYM, 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nda yer almıştır.
Buna göre:
‘2012-ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır...
Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın yüzde 12’si (0,12) merkezi sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır.”

Karara tepki yağıyor
 Ve işte bu karara, aynı dille karşı bir görüş:
“YÖK’ün bu açıklaması, TBMM’nin son 6353 sayılı kanunla YÖK Kanunu’na eklenen ve YÖK açıklamasında metni verilen geçici maddenin vazediliş amacı ile uyuşmamaktadır. Şöyle ki:
YÖK Kanunu’nun 45’inci maddesi 30/3/2012 tarih ve 6287 sayılı kanunun 14. maddesi ile değiştirilmiş ve ağırlıklı orta öğretim başarı puanı uygulamasına son verilerek kanunla orta öğretim başarı puanı uygulamasına geçilmiş ve bunun nasıl yapılacağı kanun ile belirlenmiştir. Bu kanun hükmünün uygulaması kapsamında da YÖK 17.05.2012 tarihli yukarıda YÖK açıklamasında atıfta bulunulan kararı ile uygulamasına başlanılmıştır.
Ancak kanun koyucu olarak TBMM YGS sınavı yapıldıktan ve Aralık 2011 ayında kılavuz yayınlandıktan sonra yapılan bu değişikliğin haksız ve uygun olmadığını fark ketmiş ve 6353 sayılı kanunun 10’uncu maddesi ile bu durumu düzeltmek adına YÖK kanunu eklenen geçici 62’nci maddeyi yasalaştırmıştır. Ancak YÖK 12.07.2012 tarihli kararında bu değişikliğin gereğini yapmak yerine kanunun takdir hakkını kendine bıraktığından bahisle diploma notlarının doğrudan uygulanacağı kararını alarak 17.05.2012 tarihli kılavuzdaki esaslara tekrar atıfta bulunmuştur.
Ancak 6353 sayılı kanunun 10’uncu maddesinin gerekçesi okunduğundan kanun koyucunun YÖK’e böyle bir takdir hakkı tanımadığı görülecektir.
Kanun gerekçesinden, kanun koyucunun YÖK Genel Kurulu’na ağırlıklı orta öğretim başarı puanı uygulamasına dönme konusunda açık bir talimat verdiği çok açıktır. Hal böyleyken YÖK’ün bunun aksine ortaöğretim başarı puanının doğrudan uygulanmasına ilişkin 17 Mayıs 2012 tarihli kararına tekrar göndermede bulunması, son kanuni değişikliğin konuluş amacına aykırı ve dolayısıyla hukuka aykırıdır...”
Özetin özeti: Sanki bu tartışma daha çok su kaldıracak. Son karar, yeniden yargıya giderse, hiç şaşırtıcı olmaz!..

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.