YÖK, ‘katsayı’ meselesini çözmek için toplanıyor

YÖK, ‘katsayı’ meselesini çözmek için toplanıyor

2009 ÖSS, küçük sürprizler hazırlıyor. Meslek lisesi öğrencilerinin önündeki katsayı engelinin kaldırılması, katsayı farkının azaltılması, alan değişikliği gibi yenilikler gündemde

Türkiye gündeminden yıllardır düşmeyen ÖSS'deki katsayı meselesi YÖK'te bir kez daha tartışmaya açılıyor. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren 2009 ÖSS'de yapılacak küçük değişiklikleri gündemine alan YÖK, sınav sistemiyle ilgili köklü değişiklikleri 2010'a bıraktı.
YÖK, 15 Ocak perşembe günü 2009 ÖSS'de uygulamaya konulacak bazı küçük düzenlemeler için toplanıyor. Toplantıda, YÖK'te ÖSS için oluşturulan komisyon, farklı görüşlerin yer aldığı raporları, Genel Kurul'a sunacak. Çözüm önerileri arasında, meslek liselilerin kendi alanlarında katsayı engeline takılmadan üniversiteye geçebilecekleri bir sistemin de yer aldığı öğrenildi. Toplantıda, 'sözel', 'eşit ağırlık' ve 'sayısal' alanlarını da yeniden düzenlemesi ve bazı yükseköğretim programlarının alanlarını değiştirmesi bekleniyor.
Mevcut sistemde genel liselerde 'sözel', 'Türkçe-matematik' ve 'fen' alanlarında okuyan öğrenciler kendi alanlarındaki bölümlerde okuduklarında Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanları 0.8 katsayısıyla çarpılıyor. Genel lise öğrencileri kendi alanları dışında tercih yaparsa, puanı 0.3 katsayıyla çarpılıyor. Meslek lisesi öğrencileri de meslek yüksek okullarına sınavsız geçiyor ancak dört yıllık fakülte seçtiklerinde puanları, 0.3 katsayısıyla çarpılıyor.
Mevcut katsayı uygulamasının adaletsiz olduğunu savunan yeni YÖK yönetimi, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanında dört yıllık fakültelere girişinin önünü açabilmek için kolları sıvadı. En çok üzerinde durulan formüle göre, meslek lisesi öğrencileri kendi alanları dışında dört yıllık bir fakülteyi tercih ettiklerinde, puanları 0.6 ile çarpılacak. Böylece bu okul türündeki öğrencilerin ortalama 30 puan kazançları olacak. Genel lise öğrencileri de meslek liseleri gibi kendi alanları dışında bir yükseköğretim programını tercih ettiklerinde, puanları 0.3 ile değil 0.6 katsayısıyla çarpılacak. Böylece öğrencilerin farklı alanları tercih etmelerinin de önü açılacak.

İmam-hatipler sözel kabul edilebilecek
Bir başka ÖSS düzenlemesi ise meslek liselerinin alanlarına yönelik. İmam-hatip liselerinin alanı 'sözel' olarak kabul edilecek. Bu sayede öğrenciler, sanat tarihi, sosyal bilgiler öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, zihinsel engelliler öğretmenliği, tarih, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliklerini tercih edebilecek.
2009 ÖSS için hazırlanan önerilerin kabulü halinde, 'katsayı meselesi' büyük oranda çözüleceği için 2010'da beklenen köklü değişikliğe gerek kalmayabilecek. (Radikal)


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.