Yer değiştirme yönetmeliğine tam destek…

Yer değiştirme yönetmeliğine tam destek…

Yer değiştirme yönetmeliğine tam destek…

Şube müdürlüğü yer değiştirme yönetmelik taslağı ile ilgili eleştirilerimi geçen yazımda,  yazdım. Tabi eleştirilerimiz daha iyiye ulaşmak içindir. Çağdaş hukuk kurallarına uygun bir yönetmeliğe sahip olmak istiyoruz. Özellikle şube müdürlerinin UEYDER çatısı altında örgütlenmesinin sebebi de budur. Kimsenin tavuğuna kış demek gibi bir amacımız da yoktur. Tavuklarla, horozlarla işimiz olmaz!  Şube müdürlerinin günden güne azalan mali ve özlük haklarının, iyileştirilmesi noktasında bugün doğru çalışmalar yapılmaktadır. Bunu görüyor ve destekliyoruz. Yıllardır bu kadrolarda görev yapanlar adaletli bir atama ve yer değiştirme yönetmeliğine sahip olmadılar. Bu ışık, bugün görünmüştür. Taslağın yayınlanması birçok şube müdürün de heyecan yaratmıştır.

Statünün yükseltilmesinde özlük haklarının önemli bir yeri vardır. Şube müdürleri uzun yıllar aynı il ve ilçede kaldıklarında işletme körlüğü oluşmaktadır. Klasik bir cümle ama işin gerçeği bu… Küçük ilçelerde yaşanan sıkıntıları bir düşünün. Nüfusu 3000–5000 arasındaki ilçelerde görev yapan şube müdürleri özlük hakları bakımından sıkıntı içerisindeler. Azrail gelinceye kadar ya da 65 yaşını dolduruncaya kadar kadroları işgal etmek doğru değildir. Belki bu yazdığım cümle bazı arkadaşlarımı rahatsız ediyordur ama bu gerçek… Bu nedenle yer değişikliği elzemdir. Kendi çıkarlarımızı genelin çıkarlarının üzerinde tutmayalım. Ben şahsen 10 yıldır şunu hayal ediyordum; savcılar, kaymakamlar, askerler ve polisler gibi bizim de yer değiştirme yönetmeliğimiz olsa diye… Bu hayalin gerçekleşmesine az kaldı. Yani hayaldi gerçek oluyor!  Bunu bakanlıkta gerçekleştirmenin ne kadar zor olacağını hepimiz en iyi bilenlerdeniz. Yine, geçmişte öğretmen atamalarında, müdür atamalarında neler yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Ülke nereden, nereye geldi… Şimdi ise Bakanlık ilk defa bu konuda kararlı ve doğru bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz. Dernek olarak biz güçlünün değil, adaletin, mazlumun yanındayız. Çünkü şunu çok iyi biliyorum; “Kurtlara merhamet etmek kuzulara zulüm etmektir.

Taslakta bölgeler için hizmet yılı sınırlaması getirilmesini önemsiyorum.  Ayrıca geçici görevlendirilen şube müdürlerinin,  hizmet sürelerinin geçici görevlendirildiği yerden sayılması da çok doğru bir karar.

İki yılını dolduran şube müdürlerinin yer değiştirme yapabilecek olması da yerinde bir karar olmuş. Sağlık nedeni ile yer değiştirmelerin eş ve çocuk ile sınırlanması, bakmakla yükümlü olmak şartı olmaması da suiistimalleri azaltacaktır. Bunlar güzel şeyler. En azından bu konuda doğru bir iradenin ortaya konmuş olmasını da önemsiyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde; zaman zaman eleştirmemize rağmen,  son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı önemli işler yapmıştır. Zaten eleştirinin olduğu yerde hizmet vardır. Bir yerde eleştiri yoksa hizmette yoktur. Okul müdürlerinin, müfettişlerin aynı zamanda yer değiştirmesi bir milattır. Şube müdürleri içinde, benzer bir uygulama için düğmeye basıldı. Bu bir devrimdir! Kim ne derse desin bakanlık çok önemli bir işi başaracaktır. Hiçbir zaman şube müdürleri,  yer değiştirme işlemine tabi olmadılar. Adamı olan yer değiştirdi. Ama artık yer değiştirme işlemlerine bir düzen gelmektedir. Hatalar var mı? var… Yüzde yüz kimseyi memnun etmek mümkün değildir. Dernek içerisinde bile gelen taslakları incelediğimde farklı farklı  zıt görüşleri gördüm. Rafet Bey kardeşim ile bunları harmanlamaya çalıştık ama tamamen başarılı olduk dersem yalan olur. Küçük bir Dernekte bile bunun zorluğunu yaşadık. Milli Eğitim Bakanlığında bunu yapmak daha da zor. Çünkü alınan karardan binler, yüzbinler etkileniyor.

Son dönemlerde bakanlığın yaptığı güzel işlerden bir tanesi de STK lara görüş sorulmasıdır. Ben bunu önemsiyorum. Ülkenin demokratikleşmesi ve katılımcı demokrasi kültürünün oluşturulması açısından önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Çalışanların karar sürecine katılması çok önemli. Sağlıklı ve uygulanabilir kararların alınmasına sebep olacaktır. Geçmişte,  Kurum yöneticilerinin yayınlanan yönetmelikleri ile ilgili, sendikalara yazılar yazıldı. Ek ders ücret taslağı ile ilgili yine STK lara soruldu. En son şube müdürlüğü taslağı ile ilgili görüşlerin alınması ve bunun alışkanlık haline getiriliyor olması kurumun demokratikleşmesine de başta yazdığım gibi katkı sağlayacaktır.

Bakanlık yıllardır kangren haline gelen şube müdürlerinin yer değiştirmeleri ile ilgili çok önemli bir adım atmıştır. Sakın geriye bakmayın yola devam…

Davut ÇALIŞKAN

Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.